Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Krvnú plazmu je možné darovať už aj v levočskej nemocnici

14.2.2024

Nemocnica AGEL Levoča začala na Valentína odoberať krvnú plazmu. Prví dvaja dobrovoľníci majú prvé darovanie úspešne za sebou. Krvná plazma sa používa na priemyselné spracovanie liekov a liečiv, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe ochorení. Proces darovania sa pohybuje v časovom rozmedzí 45 – 60 minút. Záujemcovia by mali mať viac ako 60 kilogramov a predchádzajúce skúsenosti s darovaním krvi. Frekvencia darovania krvnej plazmy je pre darcu minimálne každé dva týždne.

Darovanie krvnej plazmy je proces, pri ktorom dobrovoľník daruje časť svojej plazmy pre potreby lekárskeho využitia. Plazma je žltkastá tekutá časť krvi, ktorá tvorí približne 55 % objemu krvi a obsahuje živiny, proteíny, hormóny a ďalšie látky nevyhnutné pre fungovanie organizmu. „Krvná plazma sa používa na priemyselné spracovanie liekov a liečiv, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe mnohých ochorení a stavov, vrátane imunodeficiencií, popálenín, hemofílie, autoimunitných ochorení a ďalších. Túto životne dôležitú tekutinu nemožno získať inak ako od darcov, a preto sa veľmi tešíme, že darovanie krvnej plazmy je možné už aj na našom oddelení,“ informuje primár transfúziologického oddelenia, MUDr. Rastislav Osif.  

Proces darovania plazmy je podobný procesu darovania krvi. „Výraznejším rozdielom oproti darovaniu krvi je dlhšie trvanie odberu, ktoré sa spravidla pohybuje v časovom rozmedzí 45 – 60 minút. Darca krvnej plazmy by mal mať viac ako 60 kilogramov a mal by mať skúsenosti s darovaním krvi. Vhodnosť darcu krvnej plazmy určujeme po vyšetrení počas darovania krvi. Veľmi radi privítame všetkých záujemcov z radu našich darcov, ktorí sa môžu informovať na telefónom čísle nášho oddelenia,“ hovorí MUDr. Rastislav Osif.

Na transfúziologickom oddelení bude možnosť darovania krvnej plazmy každú stredu. Termíny budú vyhradené pre dvoch vopred nahlásených darcov. „Nesmierne radi privítame každého záujemcu. Je však potrebné povedať, že darovanie krvnej plazmy sa môže opakovať aj každé dva týždne, a preto by sme boli radi, keby sa k nám pridali záujemcovia, ktorí budú vopred počítať s častejšou frekvenciu návštevy nášho oddelenia,“ dodáva primár transfúziologického oddelenia levočskej nemocnice MUDr. Rastislav Osif.

 

Späť