Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

V mesiaci jún si pripomíname Svetový deň darcov krvi

17.6.2024

Transfúziologické oddelenie Nemocnice AGEL Levoča v tomto roku eviduje za 5 mesiacov vyše 1000 darcov. Najsilnejším mesiacom bol marec, kedy prišlo darovať krv až 280 darcov. Svetový deň darcov krvi si oddelenie pripomenulo návštevou študentov, ktorá bola zorganizovaná v spolupráci s Knižnicou Jána Henkela v Levoči. Tohtoročným významným míľnikom je pre transfúziologické oddelenie možnosť darovania krvnej plazmy.

Svetový deň darcov krvi si pripomíname každý rok 14. júna.  „V tomto roku sme počas prvých piatich mesiacov privítali už celkovo 1051 darcov krvi. Tešíme sa, že záujem o túto ušľachtilú činnosť majú neustále aj noví darcovia, ktorých v tomto roku evidujeme už 106. Je to nádherných 10 % z celkového počtu. Darovanie krvi je bezpečné a nemá negatívny vplyv na zdravie darcu. Pred darovaním krvi sa robí zdravotná prehliadka, ktorá zabezpečuje, že darovanie krvi nie je škodlivé ani pre príjemcu krvi,“ uvádza primár transfúziologického oddelenia, MUDr. Rastislav Osif.

Svetový deň darcov krvi podporila aj Knižnica Jána Henkela v Levoči, ktorá iniciovala v priestoroch transfúziologického oddelenia besedu so skúsenými darcami krvi. Besedy a prehliadky oddelenia sa zúčastnili predovšetkým študenti tretieho ročníka Gymnázia Janka Francisciho-Rimavského, ktorým boli predstavené benefity a dôležitosť darcovstva. „Veríme, že väčšina zo študentov sa pridá do rodiny našich darcov. Dvere nášho oddelenia sú pre darcov otvorené každý utorok a štvrtok od 7.00 hod.,“ dodáva primár MUDr. Rastislav Osif.

Významným míľnikom pre transfúziologické oddelenie levočskej nemocnice bol spustenie procesu darovania krvnej plazmy, ktorý je od februára umožnený vopred nahláseným záujemcom, a to každú stredu. „Darovanie krvnej plazmy sa z časového hľadiska spravidla pohybuje v rozmedzí 45 – 60 minút. Darca krvnej plazmy by mal mať viac ako 60 kilogramov a mal by mať skúsenosti s darovaním krvi. Vhodnosť darcu krvnej plazmy určujeme po vyšetrení počas darovania krvi. Veľmi radi privítame všetkých záujemcov z radu našich darcov, ktorí sa môžu informovať na našom oddelení na telefónnom čísle +421 53 3332 370 ,“ hovorí MUDr. Rastislav Osif.

Späť