Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica vykonala v roku 2023 vyše 1100 operácií

31.1.2024

Nemocnica AGEL Levoča vykonala v roku 2023 vyše 1100 operačných zákrokov. Oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie v roku 2023 prešlo zásadnou zmenou a presťahovalo do zrekonštruovaných priestorov. V priestoroch urgentného príjmu bola spustená prevádzka novej a kompletne vybavenej operačnej sály zameranej na ortopedickú a traumatologickú operatívu. Koncom roka prebehlo zaškolenie personálu k používaniu novej artroskopickej veže.

Akútne operácie tvorili 33 % zo všetkých operačných zákrokov. Najsilnejším mesiacom v počte vykonaných operácií bol október. „V minulom roku sme na operačných sálach vykonali 1128 operácií v odboroch všeobecná chirurgia, traumatológia, ortopédia a urológia. Celkovo 123 októbrových zákrokov tvorilo takmer 11 % z celkového počtu operácií za rok 2023,“ informuje primár oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie MUDr. Ľubomír Strelka, PhD., MPH. „Traumatologické a ortopedické operácie spolu tvorili 34 % z celkového počtu operačných výkonov. V druhom polroku bola spustená prevádzka novej operačnej sály v priestoroch urgentného príjmu, ktorá slúži špeciálne na operatívu z odboru traumatológia a ortopédia,“ doplňuje sestra z operačných sál Bc. Viera Neupauerová.

Koncom roka sa v nemocnici uskutočnil prvý operačný zákrok s najnovším inovatívnym artroskopickým systémom ZEOS Tricera pod vedením operačného tímu MUDr. Jána Perduka. Systém Tricera od spoločnosti Zimmerbiomet predstavuje výrazný pokrok v oblasti atroskopickej operatívy na celom svete. Medzi konkurentmi vo svete nemá alternatívu. Výhodou pre pacienta je skrátenie operačného času až o 40 %. Dosahuje to spojením troch pracovných nástrojov do jedného. Operatér počas artroskopie používa tri základné nástroje, a to je shaver na mäkké tkanivo, kostná fréza a elektrokoagulácia. Tento systém ich nahrádza. Tak odpadá nutnosť opätovného zavádzania nástrojov cez pracovné porty, čím sa šetria okolité mäkké tkanivá a znižuje sa veľkosť krvácania. Tým sa získava lepší a skorší prehľad v kĺbe. Použitie plazmového „noža” znižuje pracovnú teplotu v kĺbe o 24 %, čo má veľký význam pre ochranu chrupaviek v kĺboch, a tak aj pre rekonvalescenciu pacienta. Samotný resektor dokáže 7,5 krát rýchlejšie absorbovať nežiadúce tkanivo v kĺbe.

„V decembri 2023 sme v Nemocnici AGEL Levoča odštartovali prvé operácie na novej Artroskopickej veži a zároveň sme zaškolili personál. Všetko prebehlo ukážkovo a celému operačnému tímu prajeme veľa vydarených operácií a spokojných pacientov. S jednoduchosťou a intuitívnosťou práce bol milo prekvapený aj celý tím jednodňovej chirurgie,“ dodáva Mgr. Matej Mačinga zo spoločnosti Zimmer Biomet.

Späť