Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Odpad z liekov: problém pre ekológiu aj verejné financie

28.8.2023

Lekáreň AGEL Levoča prijíma lieky a liečivá po exspiračnej dobe kvôli správnemu triedeniu nebezpečného odpadu. Na Slovensku medziročne narastá množstvo odpadu z liekov o desiatky ton. Vedúca lekárne Mgr. Lucia Gondová, MPH približuje zásady správania pri likvidácii nespotrebovaných liekov. Spolupráca občanov je pri recyklácii a likvidácii kľúčová. Ako môžeme prispieť k správnemu triedeniu a čo k likvidácii do lekárne vôbec nepatrí?

Štátny ústav pre kontrolu liečiv uvádza, že kým v roku 2017 predstavovalo množstvo liekov vrátených do lekární 132 ton ročne, v roku 2019 to bolo už 170,5 ton a v roku 2022 viac, ako 241 ton. Zneškodnenie takéhoto množstva liekov v spaľovni stojí 410 tisíc eur. Hoci nespotrebované resp. preexspirované lieky môžeme do lekárne vrátiť bezplatne, náklady na zneškodnenie nebezpečného odpadu idú z verejných financií, takže si ich každý z nás nepriamo zaplatí. Peniaze v tomto prípade ale nie sú jediným problémom. Treba myslieť aj na znečisťovanie ovzdušia, vody, rastlín a živočíchov, a tým pádom aj zhoršujúce sa zdravie nás všetkých. Príčin, prečo sa lieky v domácnostiach kumulujú je hneď viacero: zmena liečby, nadmerné zásoby z dôvodu duplicitného predpísania alebo neužívania liekov pacientom, samoliečba, smrť pacienta a exspirácia.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv, preto žiada občanov o spoluprácu pri likvidácii nespotrebovaných liekov, a to dodržiavaním určitých zásad pri triedení:

  • Oddeľte vonkajší obal lieku – papierová krabička a príbalový leták patria modrého kontajnera, alebo do zberu papiera a môžu sa recyklovať.
  • Preexspirované resp. nespotrebované lieky odneste do lekárne len vo vnútornom obale, ako ampulka, fľaštička, blister, plastová nádoba, tuba, a pod.
  • Ak vnútorný obal lieku obsahuje plastovú časť, ktorá sa dá oddeliť bez toho, aby obsah vytiekol alebo sa vylial, vhoďte ho do žltého kontajnera – príkladom je napr. vrchnák na inhalátore alebo spreji do nosa, ale aj odmerka resp. striekačka.
  • Medzi odpad z liekov nepatrí: kozmetika, výživové a potravinové doplnky (ani čaje a vitamíny), homeopatiká, zdravotnícke pomôcky, ihly (okrem prípadov, keď sú súčasťou balenia lieku, napr. injekcie Fraxiparine) – takýto odpad lekáreň nie je povinná prebrať.

„Pri triedení nespotrebovaných liekov, prosím, myslite aj na bezpečnosť personálu lekárne, ktorý s ním manipuluje. Často sa totiž stáva, že sú nám odovzdávané lieky v poškodených obaloch s vytečeným obsahom, či zamiešané neuzatvorené inzulínové ihly a injekcie, kedy hrozí vážne poškodenie zdravia personálu lekárne,“ dodáva vedúca lekárne Mgr. Lucia Gondová, MPH a v zmysle ochrany zdravia apeluje na správnu likvidáciu odpadu z liekov.

Späť