Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

V levočskej nemocnici je možné darovať krv počas celého leta

10.8.2023

Transfúziologické oddelenie Nemocnice AGEL Levoča neoddychuje ani počas dovolenkového obdobia. Darcovia krvi môžu prísť do levočskej nemocnice aj počas leta, ktoré je z hľadiska počtu darcov najslabším obdobím v roku. Nemocnice však krv potrebujú celoročne a darovanie krvi má benefity aj pre samotného darcu. V levočskej nemocnici je možné darovať krv každý utorok a štvrtok od 7.00 hod.

Krv je nenahraditeľná a nikdy jej nie je dosť. „Letné mesiace sú z hľadiska počtu darcov najslabšie. Mnoho z nás je na dovolenkách, no nemocnice potrebujú krv celý rok. Našich darcov či prvodarcov veľmi radi privítame aj v letnom období,“ informuje MUDr. Rastislav Osif. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Najmenej darcov, ale aj všeobecne najmenší počet darcov sa vyskytuje pri krvnej skupine AB. Odbery krvi sa realizujú na transfúziologickom oddelení levočskej nemocnice každý utorok a štvrtok od 7.00 hod. Záujemcovia sa môžu vopred objednať na telefonickom čísle +421 53 3332 370. 

Darovanie krvi je dôležitou súčasťou zdravotnej starostlivosti a môže pomôcť zachrániť životy tých, ktorí potrebujú transfúziu krvi. Krvné transfúzie sa často vykonávajú počas chirurgických zákrokov, pri liečbe rakoviny alebo pri liečbe pacientov s krvnými poruchami. „Pre pacientov a pre všetky zdravotnícke zariadenia je krv veľmi dôležitá. Málokto vie, že darovanie krvi má zo zdravotného hľadiska prospešný účinok aj pre samotného darcu. Po darovaní sa krv v organizme prirodzene tvorí, čím sa obnovujú krvotvorné bunky, súčasne má darovanie krvi i stimulujúci účinok na imunitu,“ približuje primár transfúzneho oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie, MUDr. Rastislav Osif.  

Späť