Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Mobilná odberová jednotka levočskej nemocnice navštívila Lendak

7.7.2023

Mobilná odberová jednotka transfúziologického oddelenia z Nemocnice AGEL Levoča zavítala do Lendaku. Lendačania a Lendačanky darovali 15 750 ml krvi a až 37% percent z nich bolo prvodarcov. K odberom zavítali aj zvedaví škôlkari, ktorým zdravotníci s pedagogičkami vysvetlili základy darovania krvi. Letné mesiace sú z hľadiska počtu darcov najslabšie. V Levoči je možnosť darovania krvi každý utorok a štvrtok od 7.00 hod.

Najvzácnejšej tekutiny nie je nikdy dosť. „Naša mobilná odberová jednotka aj preto zavítala do malebnej podtatranskej obce Lendak, kde nás privítalo až 35 darcov. Srdečne ďakujeme aj 13 prvodarcom, ktorí nabrali odvahu a pridali sa s nami k záchrane životov. Darcov radi privítame aj na našom oddelení, a to každý utorok a štvrtok od 7.00 hod.,“ hovorí MUDr. Rastislav Osif primár transfúzneho oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie.

Mobilnú odberovú jednotku potešila aj návšteva viacerých tried škôlkarov, ktorí sa zvedavo prizerali, naučili sa niečo nové a na záver darcom zaspievali pesničku. Darcov motivovali k dobročinnosti kolegovia, známi, rodina či dlhoročné darcovstvo. Pán Alfréd je dlhoročný darca, ktorého k darovaniu motivoval jeho otec už počas mládežníckych čias. Napriek tomu, že mnohí darcovia krvi transfúziu doposiaľ sami nikdy nepotrebovali, zachránili mnoho iných ľudských životov.

Krvi nie je nikdy dosť. „Letné mesiace sú z hľadiska počtu darcov najslabšie. Mnoho z nás je na dovolenkách, no nemocnice potrebujú krv celý rok. Našich darcov či prvodarcov veľmi radi privítame aj v letnom období,“ informuje MUDr. Osif. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Najmenej darcov, ale aj všeobecne najmenší počet darcov sa vyskytuje pri krvnej skupine AB. Odbery krvi sa realizujú na transfúziologickom oddelení levočskej nemocnice každý utorok a štvrtok od 7.00 hod. Záujemcovia sa môžu vopred objednať na telefonickom čísle +421 53 3332 370. 

Späť