Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Deň darcov krvi si pripomenula aj levočská nemocnica

14.6.2023

Dnes oslavujeme Svetový deň darcov krvi, dôležitý deň, ktorý si pripomíname každý rok, aby sme ocenili a povzbudili ľudí, ktorí sa dobrovoľne rozhodli darovať krv. Nemocnica AGEL Levoča pri tejto príležitosti obdarovala darcov krvi sladkou odmenou. Blíži sa dovolenkové obdobie, ktoré je z hľadiska počtu darcov najslabším obdobím. Transfúziologické oddelenie levočskej nemocnice darcov rado privíta aj naďalej každý utorok a štvrtok od 7.00 hod.

Deň darcov krvi nám pripomína neoceniteľný prínos, ktorým sa darca krvi stáva hrdinom a záchrancom ľudských životov. Krv je pre pacientov a zdravotnícke zariadenia nesmierne dôležitá. „Vážime si odhodlanie a pomoc všetkých darcov, ktorých spája ušľachtilá ochota pomáhať. Málokto vie, že darovanie krvi má zo zdravotného hľadiska prospešný účinok aj pre samotného darcu. Po darovaní sa krv v organizme prirodzene tvorí, čím sa obnovujú krvotvorné bunky, súčasne má darovanie krvi i stimulujúci  účinok na imunitu,“ hovorí o benefitoch darovania krvi pre ľudský organizmus, MUDr. Rastislav Osif primár transfúzneho oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie.

Krvi nie je nikdy dosť. „Letné mesiace sú z hľadiska počtu darcov najslabšie. Mnoho z nás je na dovolenkách, ale nemocnice potrebujú krv celý rok. Našich darcov či prvodarcov veľmi radi privítame aj v letnom období,“ informuje MUDr. Osif. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Najmenej darcov, ale aj všeobecne najmenší počet darcov sa vyskytuje pri krvnej skupine AB. Odbery krvi sa realizujú na transfúziologickom oddelení levočskej nemocnice každý utorok a štvrtok od 7.00 hod. Záujemcovia sa môžu vopred objednať na telefonickom čísle +421 53 3332 370. 

Späť