Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Hasiči z Harichoviec sú dvojnásobní záchrancovia

9.5.2023

Mobilná odberová jednotka transfúziologického oddelenia Nemocnice AGEL Levoča zavítala do hasičskej zbrojnice obce Harichovce. Harichovskí hasiči spolu darovali 6750 ml krvi. Traja odvážlivci darovali krv po prvýkrát. Táto iniciatíva odhaľuje ochotu a zodpovednosť hasičov pre pomoc a podporu našej spoločnosti. Blíži sa letné obdobie, ktoré je z hľadiska počtu darcov najslabšie, no krvi nie je nikdy dosť a chýba aj počas leta. V levočskej nemocnici sú odbery každý utorok a štvrtok od 7.00 hod.

Darovanie krvi je dobrovoľný a bezplatný proces, ktorý môže zachrániť mnoho životov. „Táto ušľachtilá činnosť spája dobrovoľníkov, ktorí sa podieľajú na záchrane životov. O to viac si ceníme angažovanosť hasičov z Harichoviec, ktorí sa aj touto kvapkou krvi stali dvojnásobnými záchrancami. Obdivujeme aj odvahu troch prvodarcov, ktorí prišli a podporili túto aktivitu. Veríme, že budú inšpiráciou pre mnohých ďalších potenciálnych darcov, ktorí sa pridajú do našej darcovskej rodiny,“ hovorí primár transfúzneho oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levoča, MUDr. Rastislav Osif.  

Darcov a krvi nie je nikdy dosť. „Letné mesiace sú z hľadiska počtu darcov najslabšie. Mnoho z nás je na dovolenkách, no nemocnice potrebujú krv celý rok a stále rovnako, a preto našich darcov radi privítame aj v tomto období,“ informuje MUDr. Osif. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Najmenej darcov, ale aj všeobecne najmenší počet darcov sa vyskytuje pri krvnej skupine AB. „Každý darca, bez ohľadu na krvnú skupinu, je u nás vítaný. Niekedy sa pasujeme s nedostatkom konkrétnej skupiny a v prípade potreby našich ochotných darcov kontaktujeme. Odbery krvi sa realizujú na transfúziologickom oddelení levočskej nemocnice každý utorok a štvrtok od 7.00 hod. Záujemcovia sa môžu vopred objednať na telefonickom čísle +421 53 3332 370,“ dodáva odborník s dlhoročnými skúsenosťami MUDr. Osif.

Späť