Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Zdravotnú starostlivosť potrebujú aj domáci miláčikovia. V Lekárni AGEL Levoča sú dostupné aj veterinárne liečivá

3.5.2023

Nemocnica AGEL Levoča prevádzkuje verejnú Lekáreň AGEL Levoča, v ktorej ponúkajú okrem širokého sortimentu pre zdravie ľudí aj veterinárne prípravky. Zdravotná starostlivosť sa týka aj chlpatých rodinných príslušníkov. V tomto období sa vo vyššej miere začínajú vyskytovať parazity, ktoré im môžu spôsobiť zdravotné komplikácie. Aké druhy parazitov poznáme a akou formou proti nim môžeme bojovať?

O tom, že zdravotnú starostlivosť potrebujú aj štvornohí členovia rodiny niet pochýb. Podobne ako u ľudí, aj u zvierat sa môžu vyskytovať rôzne zdravotné komplikácie spôsobené parazitmi, ktoré sa v tomto období  začínajú vyskytovať vo vyššej miere. Našim chlpatým priateľom môžu spôsobovať menšie či väčšie nepríjemnosti. „Parazit je organizmus, ktorý sa priživuje na úkor iného organizmu a častokrát mu tým škodí. Podľa toho, či sa cudzopasník nachádza na povrchu tela, alebo vo vnútri organizmu ich rozdeľujeme na vonkajšie a vnútorné parazity. Môžu to byť jednobunkové organizmy, červy alebo hmyz, “ vysvetľuje vedúca farmaceutka lekárne Mgr. Lucia Gondová, MPH.

Vnútorné parazity (napr. škrkavky, pásomnice, motolice, toxoplazmózy a i.) sa vyskytujú vo vnútorných orgánoch a spôsobujú tráviace ťažkosti, hnačky, nechutenstvo, chudnutie, anémiu či zápaly pľúc. Proti vnútorným parazitom existujú viaceré liekové formy ako perorálne tablety, ktoré sú dostupné v dávkach podľa váhy zvieraťa alebo sa zvyčajne dávkuje 1 tableta na 10 kg hmotnosti. Ďalšou možnosťou sú perorálne pasty s príchuťou, ktoré sa dávkujú taktiež podľa váhy zvieraťa. Dôležité je odčervovať zviera pravidelne každé 3 mesiace.

Vonkajšie parazity sa vyskytujú na povrchu tela zvieraťa a spôsobujú drobné štípance, cez ktoré pijú krv (napr. blchy, kliešte, vši, komáre). Časom môžu spôsobovať závažné ochorenia prenosné nielen na iné zvieratá, ale aj na človeka. Proti vonkajším parazitom sú často používané obojky napustené účinnou látkou, ktorá zvieratko chránia po dobu 8 – 9 mesiacov pred napadnutím parazitmi a 10 týždňov proti rozvoju lariev parazitov. Ďalšou alternatívou na boj s parazitmi sú elektronické repelenty, kožné spreje, šampóny s repelentným účinkom či spott-on, tzv. pipetka, kde sa roztok nakvapká do srsti v oblasti kohútika. Pri vonkajších parazitoch je veľmi dôležitá aj starostlivosť a hygiena prostredia, ku ktorej môžu dopomôcť rôzne dezinfekčné roztoky či prášky vhodné do koterca, búdy či pelechu. „V našej lekárni máme dostupné rôzne prípravky na prevenciu voči parazitom a pre zdravie domácich miláčikov,“ dodáva vedúca lekárne Mgr. Lucia Gondová, MPH.

Späť