Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Lesný kúpeľ v chránenej oblasti otestovali aj zamestnanci levočskej a kežmarskej nemocnice

17.8.2022

Národná prírodná rezervácia Morské oko privítala koncom minulého týždňa aj zdravotníkov z Nemocnice AGEL Levoča a Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL. Ozdravná relaxačná terapia, tzv. „Lesný kúpeľ“, je podporená Nadáciou VSE a určená pre zdravotníckych zamestnancov z celého Slovenska. Karpatské bukové pralesy poskytujú pokoj, spomalenie, relax a žiadny signál.

Lesný kúpeľ je ozdravná relaxačná terapia, ktorá je organizovaná v nádhernom prostredí lesov Národnej prírodnej rezervácie Morské oko v Karpatských bukových pralesoch zapísaných v zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO. „Pobyt je určený pre každého zdravotníckeho pracovníka, ktorý potrebuje načerpať nové sily, zregenerovať a zbaviť sa akútneho stresu. Za podporu tohto projektu pre zdravotníkov vďačíme aj Nadácii VSE,“ hovorí Ing. Berta Stašková, predsedníčka OZ Lesná pedagogika a certifikovaná terapeutka lesného kúpeľa.

Pobyt na dve noci v lone prírodnej rezervácie ponúka bohatý program spojený s relaxáciou či kreativitou. „Účastníci pobytu sa môžu tešiť na nevšednú prechádzku lesom, dychové cvičenia, workshopy, a najmä na oddych bez elektroniky, ktorou sme v súčasnej dobe intenzívne pohltení. S láskou pripravujeme aj zdravé jedlo z domácich surovín, ktoré dokazuje, že aj bez mäsa sa dá stravovať chutne a zdravo,“ informuje o niektorých aktivitách Berta Stašková a dopĺňa, že okrem týchto aktivít sa účastníci môžu tešiť na občerstvenie pri ohnisku, praktickú fytoterapiu, vlastnoručnú výrobu liečivej masti či fľaštičku tinktúry z liečivých bylín.

„Lesný kúpeľ na Morskom oku bol nevšedným relaxom, ktorý spomalil naše bežné pracovné a životné tempo na úplne minimum. Mali sme zabezpečený program na celý deň a ďalším vytrhnutím z reality bolo prostredie bez signálu. Na niekoľko hodín sme si bez toho mobilu fakt oddýchli,“ hodnotia zdravotníčky levočskej nemocnice Lenka, Katka a Janka. Krátky pobyt neďaleko Remetských Hámrov pozitívne hodnotí aj Mária z kežmarskej nemocnice: „Náš pobyt bol veľmi príjemný. Na okamih sme sa zastavili a začali svet vnímať inými očami. Bol to balzam na dušu v nádhernom prostredí s príjemnou spoločnosťou a chutným jedlom.“

„Ihneď ako sme dostali od organizátorov ponuku na ozdravný pobyt pre našich zamestnancov, reagovali sme a obsadili niekoľko miest, koľko bolo ešte voľných. Pôvodne sme rozmýšľali o akcii pre 100 zdravotníkov troch nemocníc Spišského klastra, ktorí sa podieľali na liečení pacientov s Covid-om. Vzhľadom na limitovanú kapacitu 20 účastníkov sa pobytu sa mohlo zúčastniť len 14 zamestnancov. Napriek tomu nás teší, že sme aspoň týmto zamestnancom umožnili, aby si na pár dní dopriali relax a oddych originálnym spôsobom v Národnej prírodnej rezervácii Morské oko,“ dodáva na záver riaditeľ kežmarskej a levočskej nemocnice Ing. František Lešundák.

Späť