Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Laboratórium levočskej nemocnice diagnostikuje aj zvieracie vzorky

5.8.2022

Tím laborantov z Nemocnice AGEL Levoča sa stretáva aj s diagnostikou zvieracích vzoriek. Najčastejšou analýzou prechádzajú vzorky biologického materiálu psov a mačiek, no diagnostikovaná bola už aj konská vzorka. S požiadavkou na diagnostiku týchto vzoriek prichádzajú ako samoplatcovia majitelia zvieracích maznáčikov. Niektorí záujemcovia vďaka diagnostike zisťujú hormonálny profil feniek.

Laboranti v levočskej nemocnici sa stretávajú aj s diagnostickou biologického materiálu zvieracích vzoriek. „Samotný proces diagnostiky zvieracích vzoriek biologického materiálu sa od diagnostiky ľudských nelíši. V niektorých parametroch sú prítomné vyššie hodnoty, a preto je potrebné riedenie. Je to však vecou referenčných hodnôt a spôsob spracovania vzoriek ostáva jednotný,“ hovorí vedúca oddelenia klinickej biochémie Mgr. Gabriela Bajzátová. Diagnostika zvieracích vzoriek nie je na oddelení klinickej biochémie Nemocnice AGEL Levoča novinkou. „V našom laboratóriu diagnostikujeme zvieracie vzorky už niekoľko rokov. Vďaka precízne stanovenému procesu spracovania vzorky dokážeme realizovať potrebnú diagnostiku,“ vysvetľuje Mgr. Gabriela Bajzátová.

Prvá zvieracia vzorka, ktorú levočské laboratórium diagnostikovalo, bola mačacia. S mačacími a psími vzorkami sa na oddelení klinickej biochémie stretávajú najčastejšie, no pracovali už aj na diagnostike biologického materiálu koňa. Môže ísť napr. o vyšetrenie moču vrátane špecifickej hmotnosti, či vyšetrenie skrytého krvácania. Biochemické vyšetrenie krvi informuje o fungovaní jednotlivých orgánov a metabolizme. Hematologické vyšetrenie krvi je krvným obrazom, ktorý nám dáva informáciu o počte a kvalite červených a bielych krviniek a krvných doštičiek.

„Prichádzajú i samoplatcovia, ktorí majú záujem o zistenie hormonálneho profilu fenky. V prípade, že chcú ísť chovatelia so svojou fenkou na krytie, diagnostikovaný hormonálny profil ich správne nasmeruje, či už je na to vhodné obdobie. Výsledné hodnoty diagnostikovaných vzoriek však posudzujú veterinári,“ dodáva vedúca oddelenia klinickej biochémie Mgr. Gabriela Bajzátová s tým, že cena jedného parametra napr. z hormonálneho profilu pre samoplatcov je minimálne 6 eur. Cena kompletnej diagnostiky – biochémia, krvný obraz, ako i kompletných hormónov sa neskôr odvíjajú od počtu požadovaných parametrov.

Späť