Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Recepcia v nových priestoroch levočskej nemocnice je prihlásená v prestížnej súťaži architektonických diel

13.7.2022

Recepcia v nových priestoroch Nemocnice AGEL Levoča je prihlásená v prestížnej súťaži oceňovania architektonických diel CE ZA AR 2022. Autorkou projektu je autorizovaná architektka Ing. arch. Mgr. Art. Stanislava Slaninová Hollóvá. Cieľom projektu bolo vytvoriť moderný, čistý a svieži priestor recepcie. Koncept štruktúry je hra trojuholníkových dielcov vo všetkých smeroch, výškach a hrúbkach. V rozhovore autorka uvádza základné postupy pri vytváraní architektonických diel a čo bolo pre ňu pri vytváraní diela výnimočné.

Ako dlho trvá proces od začiatku architektonického projektu po jeho koniec? 

Dĺžka procesu jednotlivých diel je rôzna. Samotný nápad či myšlienka sú jednou z najdlhších častí celého procesu, niekedy to trvá aj mesiace, kým je myšlienka dokonalá a niekedy to trvá pár hodín a nápad je na svete. Následným krokom je zhmotnenie myšlienky a tu väčšinou prichádzam na to, koľko vecí funguje a ktoré musím zdokonaliť. Väčšinou už pri prvom vstupe do daného priestoru sa mi v hlave rodia myšlienky riešenia.

 

Aké kritériá musí dielo spĺňať pre prihlásenie do oceňovania CE ZA AR 2022?

Hlavným kritériom prihlasovania diel pre získanie ocenenia CE ZA AR je povinné členstvo Komory Architektov Slovenska, a to minimálne jedného člena tímu prihlasovaného diela. Dielo musí byť zrealizované a nie staršie ako dva roky od jeho dokončenia. V neposlednom rade musí byť sám autor diela presvedčený o tom, že prihlasované dielo je tejto ceny hodné. V tejto súťaži sú prezentované a ocenené špičky v oblasti architektúry na Slovenku. Sama tieto nominácie už niekoľko rokov sledujem a obdivujem prácu kolegov.

 

Čím je pre vás toto dielo výnimočné? 

Vybrané dielo, ktoré som sa rozhodla prihlásiť do súťaže, je pre mňa iné, ako tie, čo som doposiaľ robila. Je tu priestor nemocnice, kde by sme očakávali konzervatívnejší prístup, no práve otvorenosť zadávateľa mi dala možnosť vytvoriť niečo kreatívne a iné, ako sme bežne zvyknutí.

 

Bolo ťažké zapracovať do návrhu prevádzkové požiadavky?

Každá zákazka má svoje špecifiká, ktoré ovplyvňujú proces tvorby, ale sú to aj vodiace línie resp. hranice, čo nie je vždy na škodu. Pri tomto diele bola základná požiadavka na svetlé, vzdušné prevedenie, bez použitia tradičných trendy materiálov ako drevo, kov, atď. Prioritou bolo aj zastúpenie korporátnych farieb, aby bolo hneď po vstupe jasné, kde sa nachádzate.

 

Mali ste predtým skúsenosť s návrhom pre zdravotnícke zariadenie? Ako ste prijali túto ponuku? 

Nie je to moje prvé zdravotnícke zariadenie, no v tomto prípade je to prvé, kde som mala možnosť byť kreatívna a urobiť priestor zaujímavým, bez zásadného zasahovania zadávateľa. Väčšina zdravotníckych či ambulantných priestorov je veľmi štandardne riešených. V tomto prípade ide o priestor recepcie, hlavné vstupu do urgentného príjmu, kde si tento priestor sám žiadal jedinečnosť.

 

Bola to pre vás nová skúsenosť? Priniesla vám niečo do profesionálneho života? 

Bola to príjemná skúsenosť. Veľa šikovných a rozhľadených zamestnancov technicko-investičného oddelenia spoločnosti AGEL, s ktorými som mala možnosť spolupracovať na tomto projekte, mi túto prácu uľahčovalo. Komunikácia bola veľmi príjemná a produktívna, vedeli sme sa na všetkom rozumne dohodnúť, čo je veľké plus pri realizácií architektonických diel.

 

Späť