Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Laboratórium levočskej nemocnice má nový prístroj na rýchlu PCR diagnostiku COVID-19

1.12.2021

Laboratórium Nemocnice AGEL Levoča má k dispozícii moderný prístroj na rýchlu klinickú diagnostiku COVID-19 prostredníctvom PCR technológie. Plne automatizovaný analyzátor cobas LIAT je prispôsobený na rýchlu PCR detekciu. Laboranti levočskej nemocnice sa zúčastnili školenia a oboznámili sa s funkciami nového zariadenia.

„V našom laboratóriu je vďaka novému analyzátoru cobas LIAT možné diagnostikovať covid-19  prostredníctvom PCR testu za menej ako 30 minút. Laboranti sa zúčastnili školenia, na ktorom im bola vysvetlená metodika obsluhy prístroja. Rýchla diagnostika je určená najmä pre interné účely zdravotníckeho zariadenia, kde je potrebné často v krátkom čase diagnostikovať pacienta, ktorý je prijímaný na akútnu zdravotnú starostlivosť či hospitalizáciu. „V jednom okamihu je možné diagnostikovať iba jednu vzorku,“ vysvetľuje vedúca laboratória Nemocnice AGEL Levoča Mgr. Gabriela Bajzátová.

„Systém cobas LIAT prináša technológiu real-time PCR v plne automatizovanom a kompaktnom analyzátore. „LIAT“ je skratka z anglického slovného spojenia „Laboratory in a tube“, čo v preklade znamená „laboratórium v skúmavke“, a teda, v našom prípade v jednom malom diagnostickom prístroji. Analyzátor umožňuje efektívne spracovanie individuálnych vzoriek a dokáže diagnostikovať pacienta už v priebehu 30 minút. Výsledky kritické na čas tak majú slúžiť najmä na podporu urgentného manažmentu pacienta, rozhodnutí o jeho liečbe či karanténe. Vkladanie vzorky je vďaka konštrukcii uzatvoreného systému ideálne aj pre použitie v nesterilných podmienkach,“ vysvetľuje Mgr. Eva Vajdová, školiteľka a špecialistka molekulárnej diagnostiky zo spoločnosti Roche.


 

Späť