Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Farmaceuti lekárne levočskej nemocnice sami vyrábajú niektoré lieky Naraz vedia vyrobiť aj 2000 kapsúl

7.9.2021

V Lekárni AGEL Levoča vyrábajú niektoré lieky tamojší farmaceuti. Okrem kapsúl sú to aj rôzne roztoky, sirupy, kvapky, čapíky, masti a krémy. Najčastejšie pripravujú liečivé kapsuly, ktorých dokážu naraz vyrobiť aj 2000 kusov. Aký je postup ich výroby? Prečo a kedy si lieky v lekárni musia farmaceuti vyrábať?

„Sú tri situácie, v prípade ktorých v našej lekárni sami vyrábame individuálne pripravované lieky pre pacientov. V prípade, že neexistuje hromadne vyrábaný liek s potrebným zložením, druhým prípadom je, ak  potrebujeme detskú dávku lieku, ktorý sa vyrába len pre dospelých alebo v prípade, že vo výrobe alebo distribúcii liekov nastáva výpadok. S najkritickejším výpadkom výroby sme sa stretli najmä počas prvej vlny pandémie, kedy sme museli vyrábať aj lieky, ktoré sú za bežných okolností bez problémov dostupné. Ide napríklad o dezinfekčný roztok či liekové formy s obsahom paracetamolu,“ uvádza vedúca lekárne Mgr. Lucia Gondová.

Farmaceuti lekárne levočskej nemocnice pripravujú lieky na vonkajšie aj vnútorné použitie podľa predpisu lekára alebo liekopisu. Sú to rôzne roztoky, sirupy, kvapky, čapíky, masti, krémy a kapsuly pri splnení všetkých hygienických predpisov. Najčastejšie vyrábajú liečivé kapsuly, ktorých dokážu naraz vyrobiť aj 2000 kusov. Najdlhšou časťou výroby liekov je miešanie, kedy sa zmes farmaceutických surovín musí dôkladne premiešať. Pri veľkom množstve zložiek môže len samotné ručné premiešavanie trvať aj viac ako 45 minút.

„Výrobu liekov realizujeme individuálne podľa potreby a jednotlivých objednávok. Najčastejšie vyrábame osem druhov kapsúl, ktoré pripravujeme aj do zásoby. Objednávame si potrebné suroviny a podľa liekopisu chemickými reakciami overíme ich totožnosť. Najzložitejšia je výroba rektálnych čapíkov, pri ktorej musíme byť veľmi dôslední, pretože hmota, ktorá sa nalieva do úzkej formy rýchlo tuhne,“ hovorí o svojich praktických skúsenostiach vedúca levočskej lekárne Mgr. Lucia Gondová.

Zaujímavosťou je aj farebné označovanie jednotlivých liekov podľa ich charakteru.

Červená etiketa označuje lieky na vonkajšie použitie, biela etiketa lieky na vnútorné použitie.

Zelenou sú označené veterinárne lieky a žltá etiketa znamená činidlo, napríklad roztok, ktorý sa používa pri zisťovaní obsahu bielkovín v moči v skúmavke.

Späť