Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Aký bude osud levočskej nemocnice po optimalizácii Ministerstva zdravotníctva SR? Mesto aj vedenie nemocnice bojujú za zachovanie jej súčasného charakteru

9.7.2021

Nemocnica AGEL Levoča, ktorú prevádzkuje zdravotnícka skupina AGEL, sa na základe medializovaných informácií ocitla na zozname nemocníc, ktoré by mali mať charakter len komunálnej nemocnice. Tým by sa podstatne znížil jej regionálny význam, rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti a tiež by zrejme došlo k zmareniu investície aktuálne dokončovaného nového urgentného príjmu. Vedenie nemocnice, spoločnosti AGEL, vedenie mesta, ale aj primátori a starostovia spádovej oblasti nemocnice vyjadrili svoj zásadný nesúhlas a bojujú za zachovanie súčasného charakteru.

„Boli sme, sme a chceme byť aj naďalej regionálnou nemocnicou,“ hovorí riaditeľ levočskej nemocnice Ing. František Lešundák. „Včera sme sa zúčastnili stretnutia s tromi desiatkami starostov obcí levočského okresu, ktorí našej nemocnici prejavili plnú podporu a dostali sme od nich silný mandát informovať verejnosť o obavách a o požiadavku na zachovaní zdravotnej starostlivosti v súčasnej štruktúre. Spoločne sa budeme snažiť predovšetkým o to, aby našej nemocnici ostal titul regionálnej nemocnice, aby sme aj naďalej mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť našim obyvateľom. Je dôležité poznamenať, že niektorí starostovia boli znepokojení aj preto, že naša nemocnica je najväčším zamestnávateľom v regióne a množstvo našich zamestnancov pochádza z okolitých obcí,“ vraví riaditeľ nemocnice.

Nemocnica má vypracovaný strategický plán rozvoja, ktorým by sa nemocnica mala do budúcnosti uberať. Tamojšie psychiatrické oddelenie má vysoko nadregionálny charakter a so spádovou oblasťou približne 300 000 obyvateľov je v danej oblasti nenahraditeľné a významné vo svojej činnosti. Fenoménom nemocnice je neurologické oddelenie, s ktorého pomocou a prepojením s fyziatricko-rehabilitačným oddelením plánuje nemocnica  do budúcna e realizovať systém včasnej rehabilitácie pre pacientov napríklad po mozgovej príhode, ortopedických operáciách a pod.. 

„Chceme správne využiť dostupné lôžka a nie je reálne, aby ich transformácia prebehla náhle. Úprava lôžkového fondu si vyžaduje  postupný vývoj, ktorému sa ako nemocnica v podstate prispôsobujeme prirodzene. V súčasnosti je v nemocnici o 24% menej lôžok, ako ich bolo pred rokom 2008. Robíme všetky potrebné kroky na udržanie nemocnice a potrebného lôžkového fondu, ktoré sa upravuje podľa potrieb v samostatnej réžii jednotlivých zdravotníckych zariadení,“ vysvetlil v stanovisku riaditeľ nemocnice.  „Čo sa týka zmeny lôžok, nemôže ísť o revolúciu, ale o evolúciu, teda postupný vývoj,“ reagoval medicínsky riaditeľ AGELu Waldemar Krzysztof Kmiecik. Podľa neho je najdôležitejšie pred akýmkoľvek rozhodnutím od stola absolvovať vecnú a najmä odbornú diskusiu.

Rezolútne nie avizovanej optimalizácii levočskej nemocnice vyjadril aj primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský, (mesto levoča je jedným z akcionárov nemocnice), ktorý apeloval na posledné úspešné roky rozvoja nemocnice vďaka veľmi dobrej spolupráci s mestom. „S informáciami, ktoré odzneli ohľadom rušenia nemocníc sú spojené mnohé otázky a komplikácie, ktoré spôsobili napríklad aj to, že bude omnoho ťažšie do nemocnice získať nových lekárov a zdravotníkov. Pridal sa aj starosta Dúbravy Ondrej Hovančík v zastúpení starostov celého okresu. „Levočská nemocnica je jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne, optimalizácia by vážnym spôsobom poznačila aj zamestnanosť v regióne.

Spoluprácu s mestom si chváli aj vedenie nemocnice: „Máme výbornú spoluprácu a podporu mesta Levoča. Poskytne nám napríklad nové nájomné byty pre lekárov, ktorí budú chcieť pracovať v našom regióne. V súčasnosti už evidujeme aj žiadosti o toto bývanie a veríme, že ich bude pribúdať,“ informuje Ing. František Lešundák.

Aké napokon bude konečné stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR by malo byť známe na konci leta.

Späť