Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

V levočskej nemocnici röntgenovali sochy z oltára

20.5.2021

V Nemocnici AGEL Levoča sa dnes realizovali röntgenové a CT snímky sochy Sv. Antona Pustovníka a ďalších troch menších sôch. Rádiodiagnostické oddelenie prvýkrát v nových priestoroch so špičkovou technikou pomáha k objavovaniu histórie. Realizovanie snímok je pre oddelenie raritou, ale nie úplnou novinkou. Čo pomocou snímok dokážu reštaurátori zistiť?

„Sme radi, že sa aj naše oddelenie môže svojím spôsobom podieľať na výskume historických artefaktov. V týchto nových priestoroch je to po prvýkrát, čo sa realizujú takéto výnimočné snímky, ktoré nepatria len našim pacientom. Vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu to taktiež vnímame ako príjemné oživenie a sme radi, že môžeme našou novou špičkovou technikou pomôcť k objavovaniu histórie," vraví primárka rádiodiagnostického oddelenia, MUDr. Elena Loumová. 

„Realizovanie röntgenových snímok historických sôch a artefaktov je pre naše oddelenie raritou, ale nie novinkou. V starých priestoroch sme to absolvovali už niekoľkokrát a máme s tým už nejaké skúsenosti. Počas môjho pôsobenia sme s naším tímom uskutočňovali napríklad röntgenovú snímku obrazu, ale aj iných veľkých sôch a historických diel." informuje Bc. Jaroslav Kováč, vedúci technik rádiodiagnostického oddelenia Nemocnice AGEL Levoča.

„Predmetom nášho skúmania sú momentálne štyri sochy, z toho tri menšie. Potrebovali sme zrealizovať röntgenové snímky a obrazy z CT prístroja 1,2 metra vysokej sochy Sv. Antona Pustovníka, ktorá je situovaná v bočnom oltári rímskokatolíckeho kostola sv. Juraja v mieste Poprad-Spišská Sobota. Vďaka týmto snímkam nám bude umožnené preskúmanie stavu drevenej hmoty, prípadne i povrchových vrstiev sochy, narušenie drevokazným hmyzom či iné sekundárne zásahy v hmotnej skladbe sochy,“ informuje Štefan Siváň, odborník na reštaurovanie drevených plastík. 

„Tri menšie sochy, tvoriace kompozíciu Kalvárie, pochádzajú zo Slovenskej Vsi, z rímskokatolíckeho kostola Obetovania Pána. Ide o postavy sv. Jána a Panny Márie, ktoré sú pravdepodobne iného datovania ako ukrižovaný Ježiš Kristus. Práve to je predmetom nášho skúmania a snímky realizované pomocou CT prístroja môžu pomôcť pri určení datovania jeho vzniku. V prípade sôch Panny Márie a svätého Jána apoštola môže ísť o ďalšie potenciálne diela z dielne Majstra Pavla z Levoče,“ dodáva reštaurátor Štefan Siváň.

Späť