Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Do levočskej nemocnice pritieklo v roku 2020 od darcov 663,5 litrov krvi

20.1.2021

Nemocnica AGEL Levoča získala v minulom roku vďaka svojim darcom celkovo 663,5 litrov krvi. Darcov krvi však bolo menej ako v roku 2019 a príčina sa pripisuje pandemickej situácii, ktorá obmedzila možnosti mobilných odberov a zhromažďovania. V súčasnosti je pre darcov možnosť telefonického objednania už aj v stredu od 07:00 hod.

Darcovia krvi sa na transfuziologickom oddelení Nemocnice AGEL Levoča v roku 2020 stretávali utorky a štvrtky od 07:00hod. V tomto roku je možnosť objednania už aj uprostred týždňa, a to v stredu, taktiež od 07:00hod. Po telefonickom objednaní na čísle 053 391 33 70, bude s darcom dohodnutý konkrétny čas darovania.

Darcovia krvi môžu pokojne prichádzať v dohodnutom čase. Z hľadiska harmonogramu odberov nie je potrebné, aby prichádzali skôr.

„V minulom roku nám počet darcov klesol. Spôsobila to najmä pandemická situácia, ktorá obmedzila možnosť mobilných odberov či študentskej kvapky krvi. Pred pandémiou sme s mobilnou odberovou jednotkou zvykli cestovať aj do okolitých obcí, kde sme získavali nových darcov. Taktiež sme sa tešili záujmu z radov študentov. V tomto obmedzenom režime je nových darcov menej. Tešíme sa z každého nového darcu a našim pravidelným darcom sme nesmierne vďační,“ vraví primár HTO oddelenia MUDr. Rastislav Osif. 

Napriek tomu, že odbery fungujú v obmedzenom režime, oddelenie zažilo v roku 2020 aj špeciálne návštevy a odbery. „Minulý rok nám prišli darovať krv členovia Zboru väzenskej a justičnej stráže, taktiež sme privítali pacienta z Komárna, ktorý sa nemocnici prišiel poďakovať darovaním krvi za úspešnú bariatrickú operáciu a pred Vianocami sa darovania krvi zúčastnili niektorí naši zamestnanci a vedenie nemocnice,“ dodáva primár oddelenia.

Najviac krvi od darcov pritieklo vo februári 2020, kedy to bolo 80 000 ml krvi. Štatisticky najslabší mesiac bol november 2020, v ktorom sme od darcov získali 38 000 ml krvi. Súčet za všetky mesiace roka 2020 je krásnych 663 500 ml krvi.

Pokles nových darcov môže byť spôsobený aj faktom, že majú potenciálni darcovia v tejto situácii obavy. Tie však nie sú opodstatnené,  pretože sa všetci darcovia objednávajú na konkrétny čas a dodržiavajú sa náležité protiepidemiologické opatrenia s obmedzeným počtom ľudí na pracovisku. Noví potenciálni darcovia nájdu na webovej stránke nemocnice medzi článkami, v sekcii „Aktuálne“, (aj na sociálnej sieti Facebook) jednoduchý návod, vďaka ktorému budú vopred pripravení na jednotlivé kroky, ktoré ich budú čakať pri návšteve transfuziologického oddelenia. 

Späť