Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica potrebuje najvzácnejšiu tekutinu, darcov krvi je menej

21.10.2020

Krv je v zdravotníctve považovaná za najvzácnejšiu tekutinu a vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu je darcov tento rok menej. V Nemocnici AGEL Levoča sú však všetci dobrovoľníci vítaní každý utorok a štvrtok od 7,00 hod.

,,Momentálne pociťujeme, že je zásob krvi menej, viac ako polovica darcov sa musí priamo zavolať, aby prišli na darovanie krvi, vzhľadom to, že nám v danom čase chýba nejaká konkrétna krvná skupina. Je to spôsobené aj tým, že k nám predošlé roky chodili prvodarcovia zo stredných škôl, ktorí dovŕšili 18 rokov. Pribúdajú ale noví darcovia a vždy sa nájde niekto, kto je u nás prvýkrát,“ hovorí MUDr. Rastislav Osif, primár Hematologicko-transfúzneho oddelenia. V levočskej nemocnici našťastie nepociťujú nedostatok jednej konkrétnej krvnej skupiny. ,,Každá kvapka krvi je vzácna, ak sa v momentálnej situácii stane, že nejaká krv chýba, nie je to dlhodobá záležitosť, skôr sa to pravidelne strieda,“ vysvetľuje primár.

Momentálna epidemiologická situácia si vyžaduje aj mimoriadne opatrenia, ktoré predtým na odberoch krvi dobrovoľníci ani zdravotnícky personál nepoznali. ,,V súčasnosti dodržiavame nariadené opatrenia ohľadom dovoleného počtu ľudí v jednej miestnosti a samozrejme, pri práci používame príslušné bezpečnostné  ochranné prostriedky. Vzhľadom na potrebu zabezpečenia bezpečnosti odberu a plánovania určitých počtov darcov na pracovisku je potrebné, aby sa potenciálni záujemcovia prihlásili niekoľko dní vopred  telefonicky na čísle 0533913370,“ opisuje MUDr. Rastislav Osif z Nemocnice AGEL Levoča.

Od 19. októbra do 20. novembra prebieha aj kampaň Študentská kvapka krvi, ktorú zastrešuje Slovenský červený kríž a poukazuje na to, že v týchto dňoch sú pravidelní darcovia pre zdravotníctvo ešte dôležitejší.

Späť