Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Darovať krv – ísť či neísť? Prevažujú jednoznačne benefity.

25.9.2020

Ísť či neísť darovať krv? Ak vám táto otázka dookola prechádza hlavou a odhodlávate sa stať darcom krvi, máme pre vás jednoduchú odpoveď. Choďte. Nemusíte sa báť. Vďaka tomuto stručnému manuálu budete všetci oboznámení s tým, čo vás pri darovaní krvi čaká. A čo z toho? Benefit je najväčším darom, ktorý môžete inému poskytnúť – môžete mu zachrániť život.

  1. Deň pred tým, ako sa rozhodnete ísť darovať krv, pite veľa tekutín a nejedzte mastné a ťažké jedlá.
  2. Ráno si dajte ľahké raňajky a napite sa vody alebo čaju.
  3. Príďte na transfuziologické oddelenie, ktoré sa nachádza v zadnej a zalesnenej časti nemocničného areálu. Darcovia krvi sú u nás vítaní každý utorok a štvrtok od 07:00. Nebojte sa otvoriť dvere a vojdite do čakárne. 
  4. Vypíšete dotazník o zdravotnom stave a v kancelárii transfuziologického oddelenia vás zaregistrujú do systému darcov. Ako noví darcovia si nezabudnite pripraviť občiansky preukaz a preukaz poistenca.
  5. Po dokumentárnej registrácii postupujete do miestnosti pred-odberov, kde vám budú odobraté vzorky krvi. Tie sa následne posielajú do laboratória, ktoré vyhodnotí váš krvný obraz a spôsobilosť krvi pre darovanie.
  6. Po odobratí vzoriek všetkých darcov počkáte na výsledky z laboratória. Za ten čas si môžete vypiť čaj a zjesť suché pečivo.
  7. Následne sa po vyzvaní jednotlivo presuniete k lekárke, ktorá vám zmeria teplotu, preverí výsledky krvi z laboratória, zmeria krvný tlak a vyšetrí stetoskopom.
  8. V prípade, že je váš krvný obraz vyhovujúci a ste spôsobilý pre darovanie krvi, postúpite do odberovej miestnosti.
  9. V odberovej miestnosti sú nachystané prázdne odberové vaky, ktoré sú pripravené na naplnenie vzácnou tekutinou.
  10. Pri každom odberovom kresle je váha, do ktorej sa počas odberu umiestnia odberové vaky. Odber krvi môže trvať maximálne 15 minút. Vaky niektorých darcov sa naplnia aj omnoho skôr.
  11.  Prítomný zdravotník vám nájde žilu a nastaví vážiaci prístroj.
  12. Do ruky dostanete penové srdiečko, resp. iný mäkký predmet, ktorý môžete počas odberu stláčať a podporiť tým tok krvi.
  13. Po naplnení odberového vaku prístroj vydá zvukovú signalizáciu. Prítomný zdravotník vám vyberie zo žily ihlu. Miesto vpichu si na okamih pritlačíte tlakom prstov.
  14. Vaša krv je pripravená na ďalšie spracovanie a misiu záchrany života.
  15. Na záver si doprajte kávu a sladké potešenie. Nezabudnite na to, že počas celého dňa by ste sa nemali fyzicky namáhať. Máte nárok na oddych a pri registrácii si môžete poprosiť potvrdenie pre zamestnávateľa.
  16. Pri odchode z budovy si vezmite tento lístoček. Po ceste späť si vďaka nemu v jedálni vyzdvihnete ovocný balíček.

,,Každý jeden darca je pre nás mimoriadne dôležitý a je u nás vítaný. Krv je v zdravotníctve nenahraditeľnou tekutinou, preto aj napriek tomu, keď sa darovanie krvi nepodarí vzhľadom na nevhodný krvný obraz, sa cení aj každá snaha. Dobrovoľníci sa nemajú čoho báť. Aj v týchto dňoch je pre nás každá kvapka krvi dôležitá, z toho dôvodu organizujeme darovanie dvakrát do týždňa,“ hovorí MUDr. Rastislav Osif, primár HTO oddelenia.

Späť