Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Nemocnica AGEL Levoča má ekologickú strechu so 7200 rastlinami

8.9.2020

Levočská nemocnica ide ruka v ruke s modernými trendmi. Na budove jej nového urgentného príjmu, ktorého výstavba stále pokračuje, je už niekoľko dní zrealizovaná nezvyčajná a plne ekologická strecha. Táto, pre nemocnicu nezvyčajná, úprava sa realizovala na podnet investora a architektov.

Na streche a zvislej streche budúceho nového urgentného príjmu je nasadená zeleň, ktorá sa sama rozrastá a rozmnožuje – machy, rozchodníky, nízke rastliny v celkovom počte 7200 ks. Ekologické prednosti zelenej  strechy sú významné. ,,Táto strecha produkuje kyslík a zadržiava oxid uhličitý, filtruje znečisťujúce látky, absorbuje škodliviny zo vzduchu, absorbuje dažďovú vodu namiesto toho, aby tiekla po chodníku,“ hovorí manažér pre stavebnú činnosť AGEL SK Ján Mlynár. Pri odparovaní vody je strešná povrchová teplota znížená, a to najmä v mestských oblastiach s hustou populáciou a v oblastiach s horúcim a suchým podnebím, tzv. zelená strecha redukuje teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Prínos novej strechy je aj v oblasti vykurovania.  ,,Vrstvy zelenej strechy môžu izolovať vnútro, čím sa znižujú náklady na vykurovanie a klimatizáciu, funguje aj ako zvuková izolácia. V horúcom počasí  ostáva táto strecha chladnejšia ako tmavá strecha, „vysvetľuje J. Mlynár. Ekologické strechy pôsobia navyše esteticky, sú príjemné na pohľad a šíria vôňu. Rastliny tiež chránia hydroizoláciu pred poveternostnými vplyvmi, čo v skutočnosti znamená dlhšiu životnosť hydroizolačných materiálov. Strecha si vyžaduje minimálnu námahu na údržbu a starostlivosť, keďže má samo zavlažovací systém. Bežné znečistenie sa bude riešiť v rámci pravidelnej údržby. V rámci skupiny AGEL ide o prvý takýto projekt.

Nový urgentný príjem Nemocnice AGEL Levoča aj s príslušným vybavením je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, z Operačného programu Integrovaný regionálny operačný program v prioritnej osi 2 - Ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám. Nemocnica dostane aj nový monitoring, lôžka, EKG, a defibrilátor, infúznu techniku, ale aj vybavenie operačných sál a sterilizátor.  Dokončený by mal byť v prvej polovicu roku  2021.

Späť