Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica potrebuje najvzácnejšiu tekutinu

12.6.2020

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, potrebuje vo zvýšenej miere najvzácnejšiu tekutinu – krv. Darcovia sú naďalej na Hematologicko-transfúziologickom oddelení vítaní, prísnejšie pravidlá však neobišli ani túto oblasť zdravotníctva. Momentálne platia pri každom odbere krvi mimoriadne opatrenia a odbery sa uskutočňujú každý utorok a štvrtok.

,,Tento rok ovplyvnili darovanie krvi pandemické reštriktívne opatrenia, pričom k 30.5.2020 bolo 60 odberových dní s celkovým počtom darcov 610,  čo je oproti porovnateľnému obdobiu  asi o 210 darcov menej.  Treba však povedať, že i odbyt krvi bol kvôli zníženej operatíve trochu menší, takže nedostatok krvi sme našťastie výraznejšie nepocítili,“ vysvetľuje primár Hematologicko-transfúziologického oddelenia MUDr. Rastislav Osif. V predošlých mesiacoch boli zrušené mobilné odbery, tie sa ale začnú v najbližších týždňoch opäť. ,,Veľmi si vážime každého jedného darcu a jeho pomoc, pretože krv je v zdravotníctve nenahraditeľná. Pravidelne sa zúčastňujú aj naši zamestnanci, sestry, lekári, ale aj laboranti,“ hovorí primár.

14. júna si pripomíname Svetový deň darcov krvi, je oslavou dobrovoľných darcov, ktorí nezištne a v mnohých prípadoch aj pravidelne darúvajú najvzácnejšiu tekutinu. Cieľom je tiež upozorniť na dôležitosť a obrovskú potrebu darcovstva krvi.

Späť