Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Simulovaná operácia pozitívneho pacienta s COVID-19

29.4.2020

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, zrealizovala simulovanú operáciu pacientky, ktorá bola pozitívne testovaná na koronavírus COVID-19 a sťažovala sa na neznesiteľné a prudké bolesti brucha spojené s vracaním. Celý zákrok bol simulovaný v špeciálnych podmienkach – v tzv. červenej covidovej zóne a v osobitne vyčlenenej operačnej sále. Celý operačný tím musel operovať v ochranných oblekoch a prísne dbať o to, aby popri záchrane pacientky nedošlo k nakazeniu lekárov a sestier.

Všetko bolo ako v skutočnosti – reálny prípad, reálny personál, zvolené postupy, dodržiavanie všetkých nariadení hygienika, interných pokynov ohľadne COVID-19, ako aj medicínskych a ošetrovateľských postupov. Len pacientka bola v tomto prípade figurantka. ,,Išlo o 42-ročnú ženu, ktorá je v domácej karanténe pre potvrdené ochorenie COVID-19 s ľahkým priebehom. Pacientka ráno pocítila náhlu a prudkú bolesť brucha, každou zmenou polohy  sa bolesť stupňovala a bola neznesiteľná,“ uviedla PhDr. Beáta Ružbacká, MPH, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť.

Pacientka bola  privezená posádkou záchrannej zdravotnej služby, ktorá jej  nasadila dve tvárové chirurgické masky. Po jej dôkladnom vyšetrení v izolačnej miestnosti v COVID zóne bola odoslaná na rtg a ultrazvukové vyšetrenie brucha, s diagnózou zápal pobrušnice pri spontánnom perforovanom vrede žalúdka. Následne bola prijatá na ,,covid lôžko“ s predoperačnou prípravou a odtiaľ smerovala na operačnú sálu.

Každý člen operačného tímu má v prípravovni prichystaný svoj vlastný balíček s osobnými ochrannými prostriedkami. Celý operačný tím pracoval niekoľko hodín vo výrazne sťažených podmienkach. Pri použití odporúčaných osobných ochranných prostriedkov sa zhoršujú senzorické podmienky pre vykonávanie operácie, hlavne zrak, sluch a hmat.  Oveľa rýchlejšie nastupuje únava personálu, ktorý veľmi rýchlo stráca tekutiny. Nároky na koncentráciu sú rovnaké ako pri štandardnej operácii, ale podmienky sú ťažšie.

,,Počas nácviku sme si uvedomili drobné rezervy v logistike používania osobných ochranných prostriedkov a v manažmente operačných sál,“ vysvetlil MUDr. Martin Hlubek, poverený riaditeľ levočskej nemocnice. Počas nácviku sa použili ochranné osobné prostriedky, ktoré nie sú určené na ,,ostrú“ operáciu. Aj týmto spôsobom sa efektívne hospodári s osobnými ochrannými prostriedkami.

Pri operácii covid-19 pozitívneho pacienta je mimoriadne dôležité minimalizovať pohyb pacienta po nemocnici, minimalizovať počet personálu potrebného na starostlivosť a liečbu, efektívne využívať dostupné osobné ochranné prostriedky, zároveň je potrebné dbať o bezpečnosť personálu a ostatných pacientov. Je prirodzené, že starostlivosť o takéhoto pacienta zaberie minimálne dvojnásobok času ako za bežných okolností.

Dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou nácviku bolo aj zrealizovanie bezpečnej dekontaminácie všetkých použitých prístrojov, inštrumentária a celého operačného traktu a zabezpečenie likvidácie nebezpečného odpadu. Súčasťou nácviku bol aj transport pacientky po operačnom výkone na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny na lôžko na umelej pľúcnej ventilácii  za použitia kontinuálneho monitoringu vitálnych funkcií.

Ako simulovaná operácia ukázala zdravotnícki pracovníci levočskej nemocnice sú   pripravení  zvládnuť neodkladné operačné výkony  všeobecnej a úrazovej chirurgie aj u pacienta s koronavírusom, resp. s podozrením na COVID-19 za dodržania všetkých štandardných odporúčaných postupov.

Späť