Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

V práci farmaceutická laborantka, v súkromí trénerka mladých športových talentov

19.3.2020

Práca farmaceutického laboranta je síce prácou z úzadia lekární, avšak aj napriek tomu, že z pohľadu pacientov a klientov je neviditeľná, je veľmi dôležitou súčasťou rezortu zdravotníctva. V lekárni vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL, pracuje na oddelení špeciálneho zdravotníckeho materiálu Zuzana Šefčíková. Okrem tejto náročnej práce venuje svoj voľný čas záľube, ktorá nemá so zdravotníctvom nič spoločné. Vychováva totiž mladé, nádejné talenty v bežeckom lyžovaní.

Farmaceutický laborant má v lekárňach široké využitie. Stará sa  napríklad o príjem, prípravu, kontrolu, objednávanie či uchovávanie liečiv,  o sledovanie doby ich exspirácie a o ich vyraďovanie. Zuzane Šefčíkovej táto práca učarovala už v mladosti. ,,K profesii farmaceutického laboranta ma priviedla moja teta, ktorá pracovala v lekárni tiež ako laborantka. Často som ju v práci navštevovala, páčilo sa mi tam, a tak moje rozhodovanie o profesii bolo jednoduché a jasné,“ hovorí Zuzana Šefčíková. Vyštudovala Strednú zdravotnícku školu v Košiciach, odbor farmaceutický laborant a zamestnala sa práve v tej lekárni, kam už chodila ako dieťa. Od roku 1993 pracuje v levočskej lekárni, v roku 2002 nastúpila na oddelenie špeciálneho zdravotníckeho materiálu, kde pracuje dodnes. ,,Pri svojej práci však neprichádzam do styku s pacientmi, keďže zabezpečujem zdravotnícky materiál pre oddelenia a ambulancie. Spolupracujem ale s vedúcimi sestrami a sestrami manažérkami, naše vzťahy sú výborné, takisto aj s kolegyňami v lekárni. Dobré medziľudské vzťahy sú základom v každej práci, aj mimo nej,“ vysvetľuje. Výber svojho povolania nikdy neoľutovala. ,,Na tejto práci ma baví všetko, preto som jej zostala verná od ukončenia štúdia až doteraz. Vyžaduje si predovšetkým zodpovednosť a samostatnosť a odborné školenia a ďalšie vzdelávanie sú samozrejmou súčasťou, rada prijímam nové výzvy. Jednoducho táto práca je neodmysliteľnou súčasťou môjho života, robím ju rada a som za ňu vďačná,“ hovorí Zuzana Šefčíková.

Okrem práce farmaceutickej laborantky sa vo voľnom čase venuje úplne inej oblasti – športu. Prevádzkuje Spinning centrum, kde donedávna aj precvičovala a venuje sa mladej generácii bežcov na lyžiach. Spolu s manželom vedie športový klub Levoča XC ski team, ktorý vychováva talentované deti a mládež v behu na lyžiach. ,,Trénovaniu detí sa venuje môj manžel, pomáha mu dcéra, ktorá je bývalá reprezentantka v behu na lyžiach, ja sa naopak venujem administratíve, vediem účtovníctvo, píšem projekty, hľadám zdroje financovania a zabezpečenie klubu po materiálnej stránke. Okolo bežkovania sa ,,točíme“ od roku 2008, kedy sme sa k nemu dostali celkom náhodou. Kľúčový bol moment dospievania našich detí, keď sme pre nich hľadali vhodnú alternatívu tabletov a počítačov, šport, pri ktorom by sa mohli rozvíjať všestranne, ideálne aby boli na čerstvom vzduchu čo najviac. A výsledkom hľadania bol práve beh na lyžiach, čo považujeme doteraz za dobrú voľbu,“  hovorí Zuzana Šefčíková.

Ich zverencami sú deti od približne od 7-8 rokov až po dospelých, teda od úplných začiatkov až po vrcholovú úroveň -  reprezentáciu Slovenskej republiky. Momentálne majú v tíme zhruba 16 stálych pretekárov, okrem toho robia aj sezónne bezplatné kurzy pre deti, takže v zimnej časti sezóny sa počet navyšuje. ,,Zloženie nášho tímu má úzku spojitosť aj s mojou prácou. Väčšia časť športovcov sú práve deti zamestnancov nemocnice, čo ma veľmi teší. Predpokladám, že mi dôverujú, keď mi zverili to najcennejšie, čo majú,“ hovorí farmaceutická laborantka Zuzana Šefčíková s úsmevom. Ich zverenci zaznamenali množstvo úspechov, každý rok majú oceneného minimálne jedného pretekára v súťaži Športovec mesta a taktiež Športovec Spiša, nominácie a účasti na mládežníckych celosvetových olympiádach a Majstrovstvách sveta juniorov. Úspešne sa zúčastňujú Slovenského pohára aj Majstrovstiev Slovenska. Jedna zo športovkýň bola ocenená titulom Športovec mesta Levoča 2018. ,,Skĺbiť prácu, športový klub a rodinu je dosť náročné, ale nie nezvládnuteľné, baví ma to a robím to rada. Svojou prácou v klube učíme deti zdravému životnému štýlu, snažíme sa byť pre nich dobrým príkladom, získavajú zručnosti, prekonávajú prekážky, posilňujú telo aj ducha. Keď sa robia veci s láskou, či práca alebo koníček, vždy to má zmysel,“ dodáva Zuzana Šefčíková na záver. 

Späť