Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

V levočskej nemocnici vyšetrujú a operujú urologické problémy novými modernými nástrojmi

24.1.2020

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča a.s., člen skupiny AGEL, má už niekoľko dní k dispozícii úplne nové nástroje na urologické operácie. Ide o tzv. diagnostické cystoskopy, ureterorenoskop a flexibilné kliešte. Pacientov tak môžu tamojší špecialisti – urológovia vyšetrovať aj liečiť rýchlejšie, efektívnejšie a s menšou záťažou pre pacientov organizmus.

,,Našou snahou je postupne modernizovať a obnovovať prístrojové a technologické vybavenie jednotlivých oddelení. Chceme vyjsť v ústrety lekárom, aby mohli pracovať s novými prístrojmi a zároveň poskytovať pacientom zo širokého okolia lepšiu kvalitu našej zdravotnej starostlivosti, chceme, aby našej nemocnici dôverovali“, uviedol riaditeľ nemocnice Viktor Halíř.

Pre  urologické operačné  sály nemocnica zakúpila štyri cystoskopy, ureterorenoskop, flexibilné kliešte. ,,V urológii  môžu endoskopické metódy slúžiť na diagnostické účely – zisťuje sa chorobný proces  v močovom mechúre, ale aj na liečebné postupy - odstraňujú sa nimi kamene z močového mechúra, prípadne sa odoberie vzorka tkaniva na histologické vyšetrenie“, hovorí MUDr. Štefan Škotko, zástupca primára urologického oddelenia.

A čo to vlastne cytoskopia je? ,,Ide o vyšetrenie močovej rúry a močového mechúra, ktoré sa robí pri každom krvácaní z močových ciest, pri chronických infekciách močových ciest, ak má pacient neobjasnené urologické príznaky, prípadne, ak je podozrenie z prítomnosti nádoru močového mechúra“, hovorí MUDr. Štefan Škotko.

Cytoskopia sa používa aj na kontroly  po liečbe nádorov močového mechúra, pri podozrení z patologického spojenia medzi močovými cestami a okolitými orgánmi, neurogénnych poruchách močenia či podozrenia  z prítomnosti cudzieho telesa alebo nádoru v močovom mechúre. 

Pomocou týchto nových prístrojov je možné vyšetriť aj močovod a močový mechúr cez močovú rúru, diagnostikovať prítomnosť a odstrániť kamene v močovode, zistiť nádory močovodov prípadne obličkovej panvičky. ,,S novými prístrojmi sa pracuje lepšie, doterajšie už nezodpovedali technickým požiadavkám, a manipulácia s nimi bola komplikovanejšia kvôli technickým nedostatkom“, dodáva diplomovaná operačná sestra Dana Gadušová.

Vlani v levočskej nemocnici vykonali 355 urologických operácií, najčastejším zákrokom bolo zavedenie a extrakcia stentu a pacientami boli ženy aj muži v rovnakom pomere.

Späť