Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica chce v týchto dňoch prilákať najmä mladých prvodarcov

19.10.2018

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, sa stala aj tento rok súčasťou celoslovenskej Študentskej kvapky krvi. Kampaň má za cieľ osloviť najmä prvodarcov a študentov miestnych stredných škôl. Zároveň tým zdravotníci apelujú na význam a potrebu pravidelného darovania krvi. Prvý mobilný odber v rámci tejto kampane sa konal 19. októbra v krompašskej nemocnici. Študentská kvapka krvi končí 16. novembra 2018.

Darovať krv je možné i priamo na hematologicko-transfúznom oddelení. Každý dobrovoľný darca tak môže urobiť  v čase od 7:00 do 12:00 hod., pričom registrácia darcov je do 8:00 hod..

„Podpora darcovstva je jednou z našich priorít. Veľkú pozornosť venujeme oslovovaniu a vychovávaniu prvodarcov, organizujeme výjazdové odbery krvi, len pred niekoľkými týždňami sme zrekonštruovali celé hematologicko-transfúzne oddelenie, ktoré zodpovedá najnovším štandardom a je omnoho komfortnejšie. V nemocnici obzvlášť oceňujeme aktivity, ktoré sa organizujú formou projektov a kampaní zameraných na darovanie krvi v spolupráci s partnerskými organizáciami,“ uviedol riaditeľ levočskej nemocnice MUDr. Jozef Tekáč.

V levočskej nemocnici počas celého roka zaznamenávajú progresívny nárast darcov, ide o  takmer 1600 dobrovoľných darcov. V priemere sa za jeden mesiac v levočskej nemocnici daruje takmer 55 litrov krvi. Tá pomáha ako vzácny, nenahraditeľný liek pacientom v ohrození života a zdravia. 

Darcom krvi sa môže stať každý človek, ktorý dosiahol minimálny vek 18 rokov, má potrebnú hmotnosť 50 kg a spĺňa základné zdravotné požiadavky. V deň odberu by sa mal darca dobre najesť, nemal by prísť nalačno. Tesne pred odberom by mal vypiť aspoň pol litra tekutín. Nemal by minimálne 8 hodín fajčiť. Nemal by 12 až 14 hodín piť alkohol. Pred plánovaným odberom by si mal darca dopriať oddych.

 

 

 


 

Späť