Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

V levočskej nemocnici pokračuje Valentínska kvapka krvi

16.2.2018

Oddelenie klinickej biochémie, hematológie a transfuziológie vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, naďalej pozýva všetkých dobrovoľníkov na mimoriadny odber krvi. Nemocnica ani tento rok nezabudla na podporu darcovstva.

Levočská nemocnica dlhodobo podporuje všetky celoslovenské kampane, ktorých cieľom je osloviť  širokú verejnosť. Tohtoročná Valentínska kvapka krvi potrvá až do 16. marca.

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča je každoročne súčasťou celonárodných kampaní. V roku 2016 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv 68 žiakov, 195 viacnásobných darcov, 37 prvodarcov a 9 párov. V minulom roku sme zaznamenali až 31 študentov, 124 viacnásobných darcov a 11 prvodarcov, z toho 5 párov. Mobilná odberová jednotka hematologicko-transfúznej stanice navštívila  aj okolité obce, mestá, školy, v rámci ktorých odobrala krv až 123 záujemcov, z toho bolo 14 študentov a 25 iných prvodarcov. V tomto roku má nemocnica ambície uvedené čísla prekonať.

,,V minulom období  sa nám podarilo osloviť veľmi veľa darcov. Veríme, že i tento rok si dobrovoľníci osvoja myšlienku nezištnej pomoci,“ uviedol MUDr. Rastislav Osif primár oddelenia klinickej biochémie, hematológie a transfuziológie.

,,Organizované darovanie krvi zabezpečujeme pravidelne každý utorok a štvrtok od 7:00 hod. do 11:00 hod. Taktiež organizujme i výjazdové odbery, ktoré majú veľký úspech,“ dodal MUDr. Rastislav Osif.

Neraz život človeka závisí aj od dostatočných zásob transfúznych prípravkov. Kritériám darcovstva vyhovuje približne 25% obyvateľstva, pracoviská transfúznych staníc však navštevuje oveľa menšie percento populácie. Darovať krv môže iba zdravý človek, ktorý dovŕšil 18 rokov a nedosiahol 60 rokov. Jeho telesná hmotnosť musí presiahnuť 50 kilogramov. Darcovia by mali dbať na dostatočný spánok, ráno by mali vypiť aspoň liter tekutín (čaj, minerálka, káva) a zjesť ľahké raňajky.

Levočské oddelenie hematológie a transfuziológie sa zapája okrem Valentínskej kvapky krvi aj do Študentskej kvapky krvi či Vianočnej kvapky krvi. Oddelenie poskytuje komplexné hematologické služby s dôrazom na diagnostiku koagulopatií a myeloproliferatívnych ochorení. Transfúzne oddelenie svojou produkciou transfúznych výrobkov zásobuje niekoľko zdravotníckych zariadení  v regióne Spiša i mimo neho.

Späť