Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Do tohoročnej kampane Študentská kvapka krvi sa zapojilo v levočskej nemocnici 95 stredoškolákov

28.11.2017

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, sa v uplynulých týždňoch zapojila do celoslovenského projektu, ktorého cieľom je podpora a zvýšenie povedomia o darcovstve krvi. Stredoškoláci majúci na pamäti, že krvi je nedostatok a každý, kto ju daruje, môže zachrániť život, prichádzali do levočskej nemocnice prevažne v sprievode svojich pedagógov.

V levočskej nemocnici za uplynulý mesiac zaznamenali 95 študentov, z toho 46 prvodarcov  zapojených do národnej kampane. Študentská kvapka krvi sa v očiach verejnosti teší veľkému záujmu, krv chodia darovať študenti, hlavne prvodarcovia.

Kampaň má za cieľ oboznámiť mladých o darcovstve a pomôcť prekonať im prvé obavy. Každým rokom stúpa snaha rozšíriť rady pravidelných darcov krvi a získať prvodarcov z radov nielen mladých študentov. Do aktívnej komunikácie s mládežou vstupujú  lekári z hematologicko-transfúzneho oddelenia. Ak by sa pre darcovstvo krvi rozhodli aj ďalší dobrovoľníci, pred samotným odberom sa môžu nahlásiť na priamo v levočskej nemocnici na hematologicko-transfúznom oddelení.

 V levočskej nemocnici počas celého roka zaznamenávajú viac ako 1590 dobrovoľných darcov, v priemere sa za jeden mesiac daruje 55 litrov krvi. Tá pomáha ako vzácny, nenahraditeľný liek pacientom v ohrození života a zdravia.  

 ,,Mladým ľuďom je potrebné empaticky vysvetliť, aký je prínos darcovstva do spoločnosti, ako od ich rozhodnutia môže závisieť záchrana ľudského života. Počas Študentskej kvapky krvi bolo stredoškolákom odobratých 35 litrov krvi," uviedol MUDr. Rastislav Osif, primár  hematologicko-transfúzneho oddelenia.

 Tí, ktorí sa rozhodnú prísť darovať krvi, by sa nemali liečiť na žiadne chronické ochorenie. Pred príchodom na hematologicko-transfúzne oddelenie by si nikto nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca. Po odbere je potrebné oddychovať  jednu až dve hodiny, poprípade sa dostatočne napiť a najesť.

 

Späť