Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Čoraz viac pacientov prichádza do levočskej nemocnice s nádchou

5.10.2017

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, zaznamenáva v týchto dňoch vysoký nárast pacientov, ktorí prichádzajú na ošetrenie s nádchou. Obzvlášť početnou skupinou sú malé deti. Tým, že v kolektívoch trávia hodiny, prenáša sa toto ochorenie rýchlejšie.

Jesenné počasie je obdobím nádchy. Čoraz viac toto ochorenie sprevádza aj pacientov, ktorí sa v tomto čase musia podrobiť odbornému vyšetrenie. Obzvlášť náchylné sú deti. Nádcha môže spôsobiť i to, že sa niektoré vyšetrenia u špecialistov musia odložiť na iný termín, kým pacient nie je úplne zdravý.

Nádchu pozná temer každý z nás, pretože hádam neexistuje človek, okrem prevažnej časti novorodencov, ktorý by toto najbežnejšie ochorenie vo svojom živote neprekonal. Aj keď  poznáme rôzne druhy nádchy, najmä alergické, ktorých výskyt v posledných rokoch neustále stúpa, predsa si väčšina z ľudí si v tomto období  tento pojem spája s akútnym ochorením nosovej sliznice.

,,Vyvolávateľmi ochorenia sú v prevažnej mierne vírusy, ktoré sa    prenášajú  kvapôčkami pri kýchaní alebo kašli, ale aj kontaminovanými rukami a predmetmi. Najvnímavejšie sú malé deti, ktoré sa nádchou nakazia priemerne 6 krát ročne. Častejší výskyt akútnej nádchy je v chladných obdobiach,“ uviedol MUDr. Martin Tkáč primár pediatrického oddelenia v levočskej nemocnici.

 ,,K prejavom nádchy dochádza  v priebehu 12 -72 hodín po kontakte s vyvolávateľom choroby.  Spočiatku je to pocit škriabania v nose a hltane, celkový pocit oslabenia , bolesti hlavy, strata chuti do jedla, triaška, zimnica, u malých detí často vysoké teploty. Po niekoľkých hodinách  sa objavuje  vodnatý výtok z nosa, sťažené dýchanie  nosom, spôsobené zvýšeným prekrvením a opuchom sliznice, oslabenie až strata čuchu a prítomná býva aj zmena hlasu.  Po niekoľkých dňoch sa vodnatý výtok mení na hlienovo-hnisový,  dýchanie nosom je voľnejšie a príznaky  odznievajú po 7 – 10 dňoch. Akútna nádcha môže byť aj počiatočným štádiom iných ochorení dýchacích ciest," dodal MUDr. Martin Tkáč.

,,Špecifickú, kauzálnu liečbu nádchy nemáme, ale môžeme úspešne  ovplyvniť jej priebeh zmiernením príznakov. Na zmiernenie opuchu a prekrvenia sliznice používame adstringentné roztoky vo forme kvapiek alebo  spreja. Pri horúčke podávame antipyretiká. Lokálne alebo celkové antibiotiká sú indikované len pri pretrvávajúcich teplotách alebo pri komplikáciách. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín a zvýšený prívod vitamínov,“ doplnil MUDr. Martin Tkáč.

V prevencii nádchy  má dôležitú úlohu otužovanie, pobyt na čerstvom vzduchu, šport, ale aj dodržiavanie hygienických zásad. Taktiež je v tomto období na zváženie, či je nutné zúčastniť sa spoločenských akcií, pretože riziko nákaz je veľmi vysoké.

Späť