Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Logopéd pomáha pacientom z neurologického a rehabilitačného oddelenia

2.8.2017

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, využívá služby logopéda pre pacientov neurologického a rehabilitačného oddelenia. Tí, ktorí potrebujú takúto starostlivosť, nemusia cestovať do väčších spádových oblastí. V priestoroch levočskej nemocnice majú výnimočnú možnosť objednať sa na vyšetrenie a absolvovať následnú terapiu.

Klinická logopédia nie je iba o zlej výslovnosti, je to vedný odbor so širokým uplatnením.  V súčasnosti sa logopédia veľmi rýchlo rozvíja nielen v školskej ale i v medicínskej oblasti.

,,V medicínskej sfére logopédi poskytujú starostlivosť detským i dospelým pacientom. Najčastejšími dospelými klientmi sú pacienti po cievnej mozgovej príhode, pacienti po poraneniach mozgu, či pacienti s mozgovými nádormi. Veľmi často sú popri narušení hybnosti vo väčšej, či menšej miere poškodené i fatické funkcie teda reč," vysvetľuje logopedička PaedDr. Ľudmila Smiková.

,,Pomerne novou službou je logopedická terapia pre pacientov s komunikačno-kognitívnymi deficitmi, respektíve jazykovými deficitmi. Ide o klientov s narušenou komunikačnou schopnosťou pri demenciách," doplnila Ľudmila Smiková.

Ďalšou veľmi vážnou komplikáciou neurologických ťažkostí, ktorou sa logopéd v spolupráci s inými odborníkmi zaoberá, je porucha prehĺtania a príjmu potravy. Dysfágia ako sa porucha prehĺtania odborne nazýva, môže mať fatálne dôsledky. Je teda opodstatnené, ak sa tejto problematike venuje zvýšená pozornosť.

Následky závažných komunikačných narušení zmenia život pacienta i jeho príbuzných, invalidizujú ho. Taktiež neriešené i nesprávne riešené poruchy prehĺtania môžu zapríčiniť úmrtie. Je preto nesmierne dôležité zmierniť ťažkosti pacienta a v maximálnej možnej miere zabezpečiť zdravotnícke i logopedické služby.

Späť