Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Tohtoročná Valentínska kvapka krvi motivuje zaľúbencov k darcovstvu krvi i v nemocnici Levoča

9.2.2017

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a.s., ktorá je členom skupiny AGEL, sa aj tento rok zapája do akcie Valentínska kvapka krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž. Tohtoročná kampaň na oslovenie darcov s heslom „Šťastie máme v krvi, prečo ho nezdieľať?“, v levočskej nemocnici z dôvodu záujmu okolitých obcí a škôl začala už 3.2. 2017 a potrvá až do 24.3.2017. Oddelenie hematológie a transfuziológie v Levoči má v rámci Valentínskej kvapky krvi ako odberové dni vyhradené utorky a štvrtky od 7:00 do 12:00 hodiny, v prípade záujmu organizovanej skupiny však aj piatky, prípadne pondelky v rovnakom čase.

„Akcia Valentínska kvapka krvi v našej nemocnici s predstihom začala už v piatok 3.2.2017, kedy sme navštívili Granč-Petrovce, kde darovalo najvzácnejšiu tekutinu 11 darcov. Následne svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko - transfúznej stanice vyšleme do Olcnavy, Domaňoviec, Spišského Hrhova a Krompách, kde očakávame tradične najviac darcov, hlavne z radov študentov tamojších stredných škôl.  Záujem o darcovstvo krvi prejavil aj Klub žien Marína z  Levoče,“ uviedol primár hematologicko–transfúzneho oddelenia MUDr. Rastislav Osif s tým, že v najbližších dňoch očakávajú študentov z levočských škôl - Strednej zdravotníckej školy, Strednej pedagogickej školy, oboch gymnázií, ale tiež z Inštitútu Juraja Páleša v Levoči a 24.3.2017 plánujú tiež výjazdový odber priamo v Súkromnej strednej odbornej škole v Krompachoch.

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča sa do tejto akcie zapája už každoročne. Krv je nenahraditeľná a zároveň najvzácnejšia tekutina, ktorá v mnohých prípadoch zachraňuje ten najväčší dar, ktorí sme dostali, a tým je život. „ V roku 2016 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv 68 žiakov, 195 viacnásobných darcov, 37 prvodarcov a 9 párov. Veríme, že tento rok sa zúčastní ešte väčší počet darcov ako ten minulý. Srdečne uvítame každého darcu najvzácnejšej tekutiny,“ dodal MUDr. Osif.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Späť