Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Stovky odborníkov z radov lekárov, sestier a medicínsko-technických pracovníkov opäť zavítajú do Levoče na Levočský lekársky deň

24.11.2016

Viac než 500 odborníkov z radov lekárov a sestier, ako aj medicínsko - technických pracovníkov z Čiech, Rakúska, ale aj zo Slovenska sa dnes, 24. novembra 2016, zišlo v Mestskom divadle Levoča na 26. ročníku Levočského lekárskeho dňa a pri príležitosti 116. výročia založenia nemocnice, ktorý organizovala Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny AGEL, pod záštitou predsedu predstavenstva nemocnice a primátora Mesta Levoča. V tomto ročníku si lekárski odborníci odovzdali svoje skúsenosti a nové poznatky z rôznorodých odborov, sestry a medicínsko-technickí pracovníci z oblasti ošetrovateľskej starostlivosti, rôznych liečebných a vyšetrovacích zložiek a taktiež z oblasti psychiatrie, onkológie, chirurgie, hematológie, urológie, anestéziológie a internej medicíny. Sestry a medicínsko-technickí pracovníci sa v priebehu celej konferencie venovali moderným metódam ošetrovania nehojacich sa rán.

Levočský lekársky deň bol otvorený Mgr. Miroslavom Jaškom, predsedom predstavenstva Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči. Následne sa príhovoru ujal predseda predstavenstva spoločnosti AGEL SK Ing. Michal Pišoja, primátor Mesta Levoča PaedDr. Milan Majerský a generálny riaditeľ sekcie zdravia MZ SR MUDr. Boris Bánovský. „Prvý Levočský lekársky deň sa uskutočnil v roku 1990. Tieto stretnutia, svoju odbornú úroveň zvyšujú z  ročníka na ročník. Tento ročník má celoslovenskú úroveň s medzinárodnou účasťou,“ povedal vo svojom úvodnom prejave predseda predstavenstva Mgr. Miroslav Jaška.

Program, ktorý tvorilo 38 odborných prednášok, bol rozdelený na sekciu lekársku, sesterskú a sekciu medicínsko - technických pracovníkov. „Jednotlivým sekciám predsedali  odborníci, ktorí svojou erudovanosťou patria k najlepším vo svojom odbore. Medzi prednášajúcimi boli napríklad doc. MUDr. Ján Kmec, PhD., MPH z FNsP J.A. Reimana Prešov, Mgr. Katarína Kološtová, PhD. z FN Královské Vinohrady Praha ako aj MUDr. Monika Hlebašková z UNLP Košice a ďalší. Skutočnosť, že sa odborného seminára zúčastnili takéto osobnosti, vypovedá o jeho odbornosti a kvalite,“ povedal námestník pre zdravotnú starostlivosť  MUDr. Peter Makara.

Tohtoročný 26. ročník Levočského lekárskeho dňa pozostával z piatich blokov prednášok. „Prvý blok sa zaoberal súčasnou legislatívou posudzovania spôsobilosti vodičov, nefarmakologickou psychiatrickou liečbou a  videoterapiou na psychiatrickom oddelení, druhý blok sa zaoberal problematikou diagnostiky a chirurgickej liečby kolorektálneho karcinómu, obsahom tretieho bloku boli nové diagnostické a liečebné poznatky z onkológie. Predposledný blok bol venovaný diagnostike a liečbe myelómu a prevencii a liečbe fibrilácii predsiení.  Posledný blok, v ktorom rozoberali predoperačné vyšetrenie, anestéziu u onkologického pacienta, manažment pacienta v koncepcii ERAS, metodiku laparoskopickej nefrektómie, liečbu karcinómu prostaty a urolitiázy ukončil bohatý odborný program,“ vysvetlil námestník.

Veľká pozornosť bola venovaná aj VIII. odbornej konferencii sestier a  medicínsko- technických pracovníkov, ktorá pozostávala zo  štyroch blokov. Hlavnou témou konferencie bolo ,,Moderné hojenie nehojacich sa rán“. „V prvom bloku  sa prednášajúci  venovali starostlivosti o operačné rany a prevenciu dekubitov.  V  rámci prvého bloku prednášok prebiehal workshop , ktorý  bol zameraný na najnovšie trendy a zásady hojenia rán.  V  druhom bloku boli  účastníkom konferencie názorne predstavené možnosti využitia podtlakovej terapie v ambulantnej starostlivosti. Tretí blok prednášok odštartovala akademická expertka v operačnej starostlivosti Theresa Schneglberger - Böhm z Rakúska a následne vystúpili odborníci z Košíc, Zvolena a Levoče, ktorí  prezentovali svoje skúsenosti a postupy ktoré realizujú na svojich pracoviskách pri ošetrovaní nehojacich sa rán. Počas štvrtého bloku odzneli prednášky, ktoré sa venovali   vplyvom   klinickej výživy a liečebnej rehabilitácie na hojenie rán,“ uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť PhDr. Beáta Ružbacká, MPH a dodala, že všetky prednášky boli na vysokej odbornej úrovni a účastníci konferencie  mohli získať  množstvo aktuálnych a  zaujímavých informácii o modernom ošetrovaní nehojacich sa rán, ktoré môžu implementovať v praxi a tým zlepšiť kvalitu života pacienta s ranou.

Ďalším vzdelávacím podujatím, na ktorom sa v tento významný deň zišli aj neštátni lekári, bol seminár pod názvom Laboratórna diagnostika, ktorý bol zameraný na poskytovanie laboratórnych vyšetrení pre ambulanciu prvého kontaktu a špecializovanú ambulantnú starostlivosť. „Program obsahoval 6 prednášok s dôrazom na novinky v laboratórnej diagnostike,“ dodal MUDr. Peter Makara.

Lekársky deň patrí k najvýznamnejším podujatiam, ktoré sa organizujú v regióne a má svoju dlhoročnú tradíciu. „Cieľom akcie bolo, aby všetci účastníci tvorili jeden tím, ktorého krédom je „pacient“,“ uzavrel Mgr. Miroslav Jaška, riaditeľ nemocnice s tým, že aj sústavné vzdelávanie a vymieňanie si vedomostí a skúseností medzi  odborníkmi zvyšuje kvalitu našej nemocnice.

Späť