Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica zaviedla novú operačnú metódu v urológii

19.7.2016

Novú operačnú metódu zaviedli lekári na urológii Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL. V polovici júna 2016 sa na urologickom oddelení vykonali prvé tri laparoskopické nefrektómie – odstránenie obličky, ktoré najbližšie k levočskej nemocnici realizujú fakultné alebo univerzitné nemocnice Prešov, Košice, Banská Bystrica a Martin. Operácie boli zrealizované v spolupráci s primárom MUDr. Miroslavom Štursom, ktorý je jeden z najlepších laparoskopických urológov v Českej republike zo širokým spektrom výkonov.

Zavedenie  ďalšieho nového operačného výkonu má obrovský prínos pre pacientov, ktorí už nemusia kvôli operačnému zákroku cestovať do vzdialených miest. „Laparoskopická nefrektómia je určená pre pacientov, ktorí sú indikovaní na odstránenie celej obličky, najčastejšie sa jedná o nádor obličky.  Laparoskopické odstránenie obličky má rovnaké onkologické výsledky ako otvorená operácia, má však výhodu v rýchlejšej rekonvalescencii a menšej pooperačnej bolesti,“ objasňuje účel novej metódy  primár urologického oddelenia MUDr. Peter Šimo.

Tieto operácie sa podarilo zaviesť vďaka ukážkovej spolupráce s urologickým oddelením Nový Jičín, ktorá patrí do skupiny AGEL. „Pred operáciami bol primár MUDr. Peter Šimo na mesačnej stáži v Novom Jičíne, kde sa tento typ operácie realizuje rutinne spolu s ďalšími nadstavbovými laparoskopiami. Spolupráca s primárom MUDr. Štursom bude aj naďalej pokračovať zavádzaním ďalších laparoskopických výkonov, čo pomôže našej nemocnici k rozšíreniu spektra poskytovanej zdravotnej starostlivosti vyššieho štandardu. MUDr. Štursa vykonal počas svojej 30 ročnej praxe vyše niekoľko stoviek laparoskopických operácií,“ uviedol riaditeľ nemocnice Mgr. Miroslav Jaška.

Obličky patria k životne dôležitým párovým orgánom, v tele máme teda dve obličky. Pokiaľ chirurgicky odstránime jednu obličku a druhá oblička pracuje normálne, môže pacient aj s jednou obličkou viesť takmer plnohodnotný život.  „Novú operačnú metódu sme zatiaľ zrealizovali na troch pacientoch, ktorých zdravotný stav si vyžadoval odstránenie jednej obličky a nebola u nich možná operácia zachovávajúca obličku. Významnými výhodami pre našich pacientov sú menšie operačné rany a tým lepší kozmetický efekt, znížené krvné straty, skoršia mobilizácia a skrátená hospitalizácia,“ dodal primár.

Práca urologického oddelenia je zameraná na všeobecnú diagnostiku urologických ochorení pre dospelých a deti, na štandardnú liečbu urologických ochorení u dospelých a základnú liečbu u detí. „Sme radi, že sa naše oddelenie urológie pozitívne rozvíja a môžeme poskytnúť pacientom stále nové, bezpečnejšie, modernejšie a komfortnejšie metódy, čo samozrejme súvisí so skvalitňovaním technického vybavenia pracovísk. V tomto nastavenom trende plánujeme pokračovať,“ uzavrel riaditeľ nemocnice Mgr. Jaška s tým, že vďaka výbornému tímu lekárov, sestier a zdravotníckych pracovníkov ostatných spolupracujúcich oddelení nemocnice pacientovi poskytneme kvalitnú a modernú zdravotnú starostlivosť.

Späť