Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica zaviedla novú operačnú metódu v jednodňovej chirurgii

11.5.2016

Novú operačnú metódu začali v týchto dňoch využívať lekári v jednodňovej chirurgii Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL. Prístrojové vybavenie je určené na artroskopické operácie kolenného, ramenného, členkového a bedrového kĺbu. Nemocnica investovala do dovybavenia artroskopickej zostavy viac ako 15 tisíc eur. Nová optika bude slúžiť na artroskopické operácie zápästia, prípadne artroskopické operácie detských kolien.

Zakúpenie nových inštrumentálnych prístrojov artroskopickej zostavy má obrovský prínos pre pacientov a taktiež lekárov. Predovšetkým pacienti nemusia kvôli operačnému zákroku cestovať do vzdialených miest v regióne. „Lekárom, ktorí vykonávajú artroskopické operácie, prístroj pomôže k rozšíreniu spektra poskytovanej jednodňovej zdravotnej starostlivosti vyššieho štandardu. Významnými výhodami pre našich pacientov sú malé operačné rany, krátke trvanie operačného výkonu, minimálne pooperačné bolesti, minimálne množstvo komplikácii, rýchle hojenie a skorá mobilizácia. Ďalšími dôležitými faktormi sú aj krátke čakacie doby, aktívna pooperačná rehabilitácia priamo v našej fyziatricko-rehabilitačnej ambulancii a bezplatné výkony, ktoré sú plne hradené zdravotnými poisťovňami. Prístroj umožňuje aj lepšie videnie počas operácie, čo je pre operatéra prvoradé,“ uviedol riaditeľ nemocnice Mgr. Miroslav Jaška.

Nová artroskopická zostava sa zatiaľ využíva jeden deň v týždni, pondelok. Operácie tohto druhu sa vykonávajú pre dospelých i deti. Artroskopia  je vyšetrovacia a liečebná metóda, ktorá sa používa pri diagnostike a liečbe poranení a ochorení končatinových kĺbov. Pri tejto operácii  sa zavádza cez asi 1 až 2 centimetrový rez do kĺbu artroskop, pomocou ktorého sa sníma obraz z operovaného kĺbu a premieta sa na obrazovku, ktorú sleduje operačný tím. Pomocou druhého krátkeho rezu sa do kolena zavádzajú inštrumenty, pomocou ktorých sa ošetria vnútrokĺbne poškodenia. Ihneď po operácii je možná plná záťaž kolena, ak to bolesti dovolia. Stehy sa odstraňujú v 7 pooperačný deň,“ objasňuje účel novej metódy  primár chirurgického oddelenia MUDr. Edward Huľo, PhD. s tým, že artroskopie vykonávajú najčastejšie použitím krátkodobej celkovej alebo spinálnej anestézie v rámci jednodňovej chirurgie.

Artroskopia je určená na ošetrenie menisku, chrupavky, väzov, kĺbneho  púzdra a odstránenie voľných telies v ňom. Taktiež je vhodná na ošetrenie úrazových, ale aj degeneratívnych porúch zdravia spôsobených úrazmi a dlhodobým, vekom podmieneným preťažovaním. „Podstatnú časť výkonov tvoria arthroskopie kolena.  Artroskopická zostava má kameru s HD rozlíšením, ktoré umožňuje ľahšie rozlíšenie farebných kontrastov, ktoré je dôležité pre operatéra pri náročnejších operáciách, ako sú plastiky väzov a sutury v jednotlivých kĺboch. Optiky sú apochromatické, ktoré poskytujú skoro rovnaké zobrazenie pre tri rôzne vlnové dĺžky. Počas operácie sa dajú robiť a ukladať fotografie, ktoré môžu slúžiť ako dokumentácia z operačného zákroku,“ vysvetľuje primár.

Oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie, pod ktorú spadajú aj všetky odborné ambulancie, je kmeňovým oddelením nemocnice, poskytujúce komplexnú chirurgickú starostlivosť v rámci akútnej a elektívnej medicíny. „Sme radi, že sa naše oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie pozitívne rozvíja a môžeme poskytnúť pacientom stále nové, bezpečnejšie, modernejšie a komfortnejšie metódy, čo samozrejme súvisí so skvalitňovaním technického vybavenia pracovísk. V tomto nastavenom trende budeme pokračovať,“ uzavrel riaditeľ nemocnice Mgr. Jaška s tým, že vďaka výbornému tímu lekárov, sestier a zdravotníckych pracovníkov ostatných spolupracujúcich oddelení nemocnice pacientovi poskytneme kvalitnú a modernú zdravotnú starostlivosť.

Otázky Vám radi zodpovieme na emailovej adrese traumalevoca@gmail.com a objednávať sa môžete v pracovných dňoch na telefónnych číslach +421 53 3913 410, +421 53 3913 412.

Späť