Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica otvorila celkom nové pracovisko magnetickej rezonancie

16.3.2016

Novovybudované pracovisko magnetickej rezonancie dnes, 15. marca 2016, slávnostne uviedla do prevádzky Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a.s., ktorá je členom skupiny AGEL. Vďaka kvalitnému a modernému prístroju magnetickej rezonancie 1,5T bude možné realizovať včasnú a kvalitnú diagnostiku, a tým prispieť k správnej liečbe pacientov. Investícia do stavebných úprav priestorov a prístrojového vybavenia vyšla nemocnicu na viac ako 250 000 EUR.

Slávnostnému otvoreniu predchádzali prednášky, ktoré objasnili princíp a indikačné oblasti MRI, poukázali na rozdiel medzi počítačovou tomografiou (CT) a magnetickou rezonanciou (MRI). Magnetická rezonancia je diagnostická metóda, ktorou možno znázorniť ktorýkoľvek orgán ľudského tela v troch vyšetrovacích rovinách. Je zvlášť vhodná na zobrazenie mäkkých tkanív a orgánov ako mozog, miecha, svalový aparát, kĺby, orgány brušnej dutiny a malej panvy. „Výhodou MRIvyšetrenia je neinvazívnosť, nevyužíva sa pri ňom röntgenové žiarenie, ktoré by mohlo byť škodlivé, podstatou je magnetické pole. Ďalšou výhodou je excelentný kontrast mäkkých tkanív, možnosť opakovania vyšetrenia  bez záťaže a možnosť vyšetrenia cievneho systému bez kontrastnej látky. Medzi nevýhody patria kontraindikácie/kardiostimulátor, kovové implantáty, inzulínová pumpa, klaustrofóbia/ a dlhšia doba vyšetrenia. Na vyšetrenie MRI je potrebné, aby pacient prišiel nalačno (podľa požiadavky vyšetrenia).Pacient si na vyšetrenie prinesie platný občiansky preukaz alebo pas, žiadanku na vyšetrenie potvrdenú odosielajúcim odborným lekárom a dokumentáciu s nálezmi,“ vysvetlila primárka rádiodiagnostického oddelenia (RDG) MUDr. Elena Loumová.

Dnešného slávnostného prestrihnutia pásky sa zúčastnili podpredseda predstavenstva a riaditeľ AGEL SK Ing. Michal Pišoja, primátor mesta Levoča PaedDr. Milan Majerský, primárka rádiodiagnostického oddelenia MUDr. Elena Loumová, vedúci odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja MUDr. Július Zbyňovský, MPH, vedúci laborant rádiodiagnostického oddelenia Bc. Jaroslav Kováč a predseda predstavenstva a riaditeľ Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča Mgr. Miroslav Jaška. Zdravotníkom popriali mnoho úspechov pri realizácii vyšetrovacích výkonov v novovybudovanom prostredí. Všetci prítomní ocenili vytvorenie príjemného a moderného pracovného prostredia pre lekárov a rádiologických asistentov, čo sa iste prejaví aj v kvalite poskytovanej starostlivosti pre pacientov z Levoče a širokého okolia. „Moderné magnetické pracovisko by malo slúžiť pre pacientov z Levoče, ale aj z okresu Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov. Mnohokrát ide o akútnych pacientov, ktorí si na svoje vyšetrenia nemôžu dovoliť čakať tak dlho ako je to v okolitých zariadeniach. Vďaka tomuto novému pracovisku MR, by sme mohli znížiť čakaciu dobu okolitých MR pracovísk a zrýchliť vyšetrenia,“ uviedol pri slávnostnom otvorení riaditeľ nemocnice Mgr. Miroslav Jaška.

Nové pracovisko MR v levočskej nemocnici umožní vyšetrenie v oblasti hlavy (mozog, orbita, hypofýza, mäkké časti tváre), krku, hrudníka, malej panvy, chrbtice (krčná, hrudná, drieková), vyšetrenie muskuloskeletárneho aparátu (rameno, lakeť, koleno, členok, bedrové kĺby, SI (zhyby) a MRI angiografia, vďaka ktorej sa zobrazujú hlavné tepny mozgu. Pre potreby pacienta a jeho odborného lekára sú k dispozícii dáta na CD nosiči. Vďaka napojeniu na komunikačný systém je možné konzultovať a preposielať digitálne dáta v rámci siete odborným lekárom, ktorí sú na ňu napojení. „Naše nové pracovisko MR má dohodnutú spoluprácu v rámci využitia všetkých modalít MRI s RNDR. Marekom Chmelíkom, PhD., z Viedenskej nemocnice AKH, kde sa nachádza výskumné pracovisko MR a diagnostiky. V rámci kvalitného popisu snímok je dohodnutý primár MUDr. René Hako, PhD., MHA, MPH z Košíc,“ vysvetlil Mgr. Jaška.

Zobrazovanie magnetickou rezonanciou (MRI) je rádiologická metóda, ktorá umožňuje diagnostikovať zmeny v ľudskom organizme bez toho, aby bolo nutné narušiť jeho integritu operáciou či inou invazívnou metódou. „Vybudovaniu nového pracoviska MR predchádzala kompletná renovácia celého zázemia pre personál a pacientov. Renovovala sa čakáreň, sociálne zariadenie, technická miestnosť a miestnosť MR. Zabezpečila sa interferencia prístroja s vonkajším okolím, aby pacienti, ktorí prechádzajú okolo neboli ohrození. Poplatok za vyšetrenie, ktoré v našom zdravotníckom zariadení zdravotné poisťovne zatiaľ nepreplácajú, je 80 EUR,“ vysvetlil riaditeľ.

Hlavným poslaním RDG oddelenia v levočskej nemocnici je realizovať na základe požiadaviek klinických odborov diagnostiku ochorení všetkých orgánových systémov. Okrem klasických rtg prístrojov slúžiacich na natívne a kontrastné vyšetrenia, disponuje oddelenie aj modernými diagnostickými prístrojmi a to špirálovým CT prístrojom, mamografom a celotelovým ultrazvukovým prístrojom s farebným Dopplerom. „Výnimočnosťou nášho oddelenia sú výrazne krátke čakacie doby na CT vyšetrenie, USG vyšetrenie a MMG vyšetrenie, ktoré v súčasnosti dosahujú niekoľko dní, nanajvýš týždeň. V prípade akútnosti sú realizované ešte v ten deň. Pacientky odoslané na MMG vyšetrenie majú v ten istý deň realizované aj USG vyšetrenie,“ uzavrela primárka MUDr. Loumová.

Na vyšetrenie magnetickou rezonanciou vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča sa môžete objednať na telefónnom čísle: 053 3913 033. Pracovisko MR sa nachádza na križovatke smerom na interné oddelenie.

Späť