Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Levočská nemocnica rozširuje možnosť darovania najvzácnejšej tekutiny

1.10.2015

Primár Oddelenia klinickej biochémie, hematológie a transfuziológie Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL, sa rozhodol rozšíriť možnosť darovania krvi priamo v obciach a školách levočského okresu. Kampaň s názvom „Aby ľudia spolu hovorili... a na odber krvi zamierili“ začína už tento piatok, 2. októbra 2015, na Mestskom úrade - Granč Petrovce a bude trvať v týždenných intervaloch až do konca decembra 2015. Všetci darcovia dostanú od nemocnice okrem občerstvenia aj darček na pamiatku a sladkosť.

Darovanie krvi je prejavom zodpovednosti, úcty a lásky. Krv je nenahraditeľná a najvzácnejšia tekutina. „Pre túto kampaň sme sa rozhodli z dôvodu, že je nevyhnutné neustále vychovávať a povzbudzovať zdravých potenciálnych darcov krvi a viesť ich k pravidelnému darcovstvu. Tým, že prídeme až k nim domov, do školy sa im aktívne priblížime a oni nám pomôžu zachraňovať životy. Tieto dni budú príležitosťou poďakovať dobrovoľným darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu bez akejkoľvek odmeny a zároveň ich cieľom je podnietenie a podpora ostatných ľudí, aby ich v tom nasledovali,“uviedol primár oddelenia hematológie a transfuziológie, MUDr. Rastislav Osif s tým, že sa celý tím oddelenia teší na všetkých darcov, ktorí sa rozhodnú pridať ku kampani a ukážu spolupatričnosť a veľké srdce.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravá osoba vo veku od 18 do 65 rokov vážiaca aspoň 50 kg, ktorá za posledný mesiac neužívala žiadne lieky (výnimkou hormonálnej antikoncepcie predpísanej lekárom), nemala teplotu nad 38°C, nebola očkovaná, nemala prisatého kliešťa a 72 hodín pred odberom nebola ošetrená zubným lekárom. „Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na mieste. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky. Naša mobilná odberová jednotka na čele s novou pani doktorkou MUDr. Martinou Fedorovou navštívi obec Krompachy, Dúbrava, Spišský Hrhov, Jamník, Odorín, Bijacovce, Smižany, Harichovce a Široké. Tiež sa tešíme na študentov Stredného odborného učilišťa v Krompachoch a Bijacovciach,“ dodal primár.

Pokiaľ sa tiež chcete zapojiť do darovania krvi a nebudete môcť prísť priamo vo Vašej obci či školy, stačí prísť na oddelenie hematológie a transfuziológie Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, každý utorok a štvrtok od 7:00 do 11:00 hodiny. V prípade väčších skupín sa môžete objednať na čísle 053 3913370.

Späť