Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Svetový deň darcov krvi v levočskej nemocnici

15.6.2015

Tohtoročný „Deň darcov krvi“ prilákal do Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL, zvýšený počet dobrovoľných darcov krvi. Na hematologicko-transfúzne oddelenie prišlo dnes, 15. júna 2015, darovať najcennejšiu tekutinu až 28 študentov, 19 viacnásobných darcov a 9 prvodarcov.

Darovanie krvi je prejavom zodpovednosti, úcty a lásky. Krv je nenahraditeľná a najvzácnejšia tekutina. „V roku 2014 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv 15 viacnásobných darcov a 9 prvodarcov. Som veľmi rád, že sa počet darcov každoročne zvyšuje a zároveň všetkým veľmi pekne ďakujem za to, že sú príkladom pre ďalšiu generáciu,“ uviedol primár hematologicko–transfúzneho oddelenia MUDr. Rastislav Osif.

Svetový deň darcov krvi sa pripomína od roku 2004 a patrí mu 14. jún. Tento deň je príležitosťou poďakovať dobrovoľným darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu bez akejkoľvek odmeny a zároveň jeho cieľom je podnietenie a podpora ostatných ľudí, aby ich v tom nasledovali. „Krv sa spracováva na  dva základné komponenty- červené krvinky a plazmu, v niektorých prípadoch sa vyrábajú aj koncentráty krvných doštičiek. Z  plazmy sa následne vyrábajú rôzne ďalšie krvné prípravky, takže jeden človek môže teoreticky pomôcť viacerým ľuďom a samozrejme môže aj zachrániť život,“ dodal primár MUDr. Rastislav Osif s tým, že najväčšou odmenou pre darcov krvi je práve pocit, že pomohli ľuďom v ťažkej zdravotnej situácii.

Levočské oddelenie hematológie a transfuziológie poskytuje komplexné hematologické služby s dôrazom na diagnostiku koagulopatií a myeloproliferatívnych ochorení. Transfúzne oddelenie svojou produkciou transfúznych výrobkov zásobuje aj viaceré nemocnice v regióne Spiša i mimo neho.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Späť