Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Chcete zachrániť iným život? Tak príďte darovať krv do levočskej nemocnice

8.6.2015

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL, vyzýva všetkých občanov okresu, aby sa pripojili k Svetovému dňu darcov krvi a zachránili iným život. Oddelenie hematológie a transfuziológie (HTO) v Levoči má vyhradený, v rámci vyhlásenej kampane Slovenským Červeným krížom s podtitulom „Ďakujem, že ste mi zachránili život“, pondelok 15. júna od 7.00 do 11.00 hodiny. Všetci darcovia v tento deň dostanú od nemocnice malý darček a občerstvenie.

Svetový deň darcov krvi sa pripomína od roku 2004 a patrí mu 14. jún. Tento deň je príležitosťou poďakovať dobrovoľným darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu bez akejkoľvek odmeny a zároveň jeho cieľom je podnietenie a podpora ostatných ľudí, aby ich v tom nasledovali. „Levočská nemocnica svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko - transfúznej stanice vyšle aj do okolitých miest a obcí, kde odoberie najvzácnejšiu tekutinu všetkým darcom,“uviedol primár oddelenia hematológie a transfuziológie, MUDr. Rastislav Osif s tým, že sa tešia na všetkých darcov, ktorí sa rozhodnú pridať k akcii a ukážu spolupatričnosť a veľké srdce.

Darovanie krvi je prejavom zodpovednosti, úcty a lásky. „Krv je nenahraditeľná a najvzácnejšia tekutina. Preto je nevyhnutné neustále vychovávať a povzbudzovať zdravých potenciálnych darcov krvi a viesť ich k pravidelnému darcovstvu. Tohtoročný „Deň darcov krvi“ je tento rok primárne zameraný na mladých ľudí, ktorí najvzácnejšiu tekutiny ešte nedarovali,“ dodal MUDr. Rastislav Osif.

Levočské Hematologicko- transfúzne oddelenie sa k akcii pridalo už po piatykrát. „V roku 2014 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv  24 darcov, 15 viacnásobných darcov a 9 prvodarcov. Veríme, že tento rok sa zúčastní väčší počet darcov ako ten minulý. Srdečne uvítame každého, veríme, že počas akcie príde darovať krv aj viac skupín darcov, ktorí neváhajú darovať to najcennejšie čo majú a to vlastnú krv, aby pomohli tým, ktorí to potrebujú,“  uzavrel primár.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Pokiaľ sa tiež chcete zapojiť do darovania krvi, stačí prísť na oddelenie hematológie a transfuziológie Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, každý utorok a štvrtok od 7:00 do 11:00 hodiny. V prípade väčších skupín sa môžete objednať na čísle 053 3913370.

Späť