Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Zvolenský MinkoŠpinko navštívi škôlku v Levoči

5.6.2015

Vďaka vedeniu Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL, navštívi populárny zvolenský Minko Špinko najmenšie detičky v škôlke, aby im názorne vysvetlil postup, cieľ a význam správneho a pravidelného umývania rúk. Aj týmto spôsobom sa nemocnica pripojí k projektu Svetovej zdravotníckej organizácie „Umývaj si ruky - zachrániš život“. Nakoľko sa hygienické návyky nadobúdajú už v rannom detstve, plyšový Minko Špinko vyrozpráva svoj príbeh 8. júna o 9:00 hodine detičkám materskej školy na ulici Gašpara Hainu v Levoči.

Pondelkovej akcie v rámci „Dňa hygieny rúk“ sa zúčastní Ing. Jana Krokošová, vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie Nemocnice Zvolen, ktorá je autorom  postavičky Minka Špinka a jeho hlasom. Po vyrozprávaní príbehu a názornej ukážky umývania rúk, bude nasledovať overenie techniky a to pod špeciálnou UV lampou, kde sa nesprávne umyté miesta jasne zviditeľnia. „Som nesmierne rada, že je záujem o príbeh Minka Špinka už aj v Levoči a verím, že v budúcnosti tento náš maskot a kamarát detí postupne navštívi  všetky zdravotnícke zariadenia skupiny AGEL ako aj školy a  škôlky v ich okolí. Ďakujem vedeniu levočskej nemocnice za pomoc pri organizácii tejto príjemnej a veľmi užitočnej akcie,“uviedla Ing. Jana Krokošová.

Umývanie a dezinfekcia rúk patrí medzi najjednoduchšie spôsoby, ako zabrániť vzniku a šíreniu infekcií. Projekt Minko Špinko prostredníctvom ktorého už druhý rok  zdravotníci Nemocnice Zvolen vstupujú s hygienou rúk do škôl a škôlok sa stal zaujímavým pre pedagógov  aj rodičov. „Vedenie Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči venuje zvýšenú pozornosť  dodržiavaniu hygienického režimu na jednotlivých oddeleniach, dodržiavaniu nastavených preventívnych protiepidemických opatrení, čím sa minimalizuje výskyt  možných infekcií  a tým sa zvyšuje bezpečnosť našich pacientov. Osobne kladiem dôraz na  hygienické zabezpečenie rúk t.z. dokonalé zvládnutie správnej  techniky umývania rúk, čo je u pracovníkov levočskej nemocnice samozrejmosťou. Kontroly správnej dezinfekcie rúk  UV lampou sa vykonávajú aj v našej nemocnici a  zdravotnícki pracovníci si môžu skontrolovať či ich spôsob hygienického umývania a dezinfekcie rúk je správny. Detský projekt je pre nás však niečo nové, s čím zatiaľ skúsenosti nemáme. Ale vznikol práve na detskom oddelení , kde sme zistili čo všetko môže byť vektorom prenosu infekcie u detí , ktoré si ruky umývať nevedia. Verím , že tento projekt osloví aj ďalšie škôlky a školy v našom meste a že  využijú možnosť zapojiť sa do tohto zaujímavého projektu, ktorého cieľom je naučiť  deti ako si  správne umývať ruky,“ uviedla námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť, PhDr. Beáta Ružbacká, MPH.

Obyčajné umývanie rúk  len pod tečúcou vodou  nedokáže zlikvidovať všetky baktérie.  Preto je potrebné  použiť mydlo, ktoré nanášame na vlhké ruky. Dĺžka umývania rúk by mala byť aspoň 30 sekúnd. Veď aj bežné úkony ako je  príprava jedla a jeho konzumácia, nástup do práce a návrat domov, cestovanie v MHD si vyžadujú čisté ruky.

Späť