Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Nedostatkom vitamínu D trpí až 60 % populácie Prečo je „slnečný vitamín“ dôležitý?

21.4.2022

Vedúca farmaceutka lekárne Nemocnice AGEL Levoča, Mgr. Lucia Gondová, približuje dôležitosť vitamínu D. Jeho nedostatok v organizme sa pripisuje vzniku viacerých ochorení, ako je napríklad osteoporóza, poruchy imunity či nádorové ochorenia. Ako dopĺňať vitamín D? Môžeme sa ním predávkovať?

Čo je vitamín D a prečo je taký dôležitý pre dospelých aj deti?

Pod pojmom vitamín D môžeme chápať skupinu veľmi podobných molekúl (vitamíny D1 až D5), ktoré sú rozpustné v tuku. Všetci ho veľmi dobre poznáme pod pojmom „slnečný vitamín“. Pôsobením slnečného žiarenia na pokožku sa v organizme vytvára zložitými reakciami z cholesterolu. Samozrejme ho tiež prijímame aj v rastlinnej a živočíšnej potrave. Veľkým omylom je myslieť si, že vitamín D je dôležitý len u novorodencov a malých detí.  Viaceré štúdie potvrdili, že nedostatok vitamínu D v organizme sa podieľa na vzniku viacerých ochorení, ako je napríklad rachitída, osteoporóza, ochorenia obličiek, poruchy imunity, reumatické ochorenia, kardiovaskulárne ochorenia, a dokonca aj nádorové ochorenia.

 

Aké sú najčastejšie zdroje vitamínu D v organizme?

Za normálnych okolností, keď je telo dostatočne slnené (najmä v letných mesiacoch) sa potrebné množstvo vitamínu D dokáže vytvoriť v našej koži. V zimných mesiacoch je potrebné vitamín D dopĺňať potravou, najmä živočíšneho pôvodu ako je olej z rybej pečene, mäso, vaječný žĺtok a mlieko. Vegetariáni majú k dispozícii kvasnice, kakao, kokos alebo ďatle. Ak nestačí ani to, existuje mnoho preparátov s obsahom rôznych dávok vitamínu D.

 

Veľa ľudí sa domnieva, že čím dlhšie sa slníme, tým viac vitamínu D sa nám vytvorí. Je to pravda?

Je to pravda. Samozrejme aj tu platia určité podmienky. Dostatočný prísun vitamínu D nám vie zabezpečiť opaľovanie minimálne 2x do týždňa, ktoré zahŕňa tvár, ruky a chrbát, a to pri počiatočnom 10 – 15 minútovom slnení sa bez opaľovacieho krému. Následne by sme mali použiť ochranný faktor 15 a viac. Zásoba vitamínu D takto vytvorená počas letných mesiacov nám vydrží zhruba 2 – 4 mesiace. 

 

Prečo mnohým ľuďom vitamín D aj tak chýba?

Nedostatok vitamínu D v populácii by sme mohli nazvať aj pandémiou. Trpí ním okolo 60 % ľudskej populácie. Celková hladina vitamínu D v organizme nezávisí len od vonkajších faktorov, ale aj od genetiky. Avšak hlavnou príčinou je nedostatok slnečného žiarenia – používanie vysokých ochranných faktorov, ktoré bránia prenikaniu UVB žiarenia, veľa interiérových aktivít a vyšší vek. U seniorov nad  65  rokov klesá schopnosť syntetizovať vitamín D až o 75%.

 

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D v organizme?

Medzi prejavy nedostatku vitamínu D patrí vyčerpanosť a únava, časté respiračné ochorenia, zlé hojenie rán, bolestí kostí a chrbta, depresia a úbytok vlasov.

 

Kedy by sme mali pristúpiť k dopĺňaniu vitamínu D?

Ak pozorujeme niektorý z príznakov popísaných vyššie, mali by sme sa poradiť so svojím lekárom alebo lekárnikom, o vhodnosti dopĺňania vitamínu D, ako aj o vhodnej dávke. Keďže vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, je možné sa ním predávkovať.

Späť