Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Lekáreň AGEL Levoča ponúka široký sortiment výživových doplnkov s obsahom vitamínov

15.3.2021

Lekáreň AGEL Levoča ponúka široký výber liečiv, zdravotníckych pomôcok a výživových doplnkov s obsahom vitamínov a minerálov. Dopĺňanie týchto látok je dôležité a mnohí to pociťujú najmä v tomto období. Pre správnu funkciu ľudského tela sú minerály a vitamíny nesmierne dôležité. To, čo neprijmeme v dostatočnom množstve v strave, môžeme jednoducho doplniť pomocou voľne dostupných vitamínov.

K širokému spektru ponúkaných doplnkov v levočskej lekárni patrí  vitamín C, B-komplex a jednotlivé vitamíny skupiny B, vitamín D, multivitamínové preparáty, zinok,  a iné výživové doplnky, ktoré pomáhajú podporovať správnu funkciu ľudského tela,“ hovorí vedúca lekárne Mgr. Lucia Gondová. Okrem vitamínov pre dospelých sú v ponuke aj detské formy týchto doplnkov, aj aktuálne veľmi žiadaný vitamín D pre deti.

Mnohí si to neuvedomujeme, ale často sa stáva, že naša bežná a každodenná strava nemá optimálne množstvo vitamínov a minerálov. Je dôležité, aby sme mysleli na to, že by sme ich mali priebežne do svojho jedálnička dopĺňať. V súčasnom období sa tak jednoduchým spôsobom môžeme udržať vo vitamínovej kondícii, ktorá nám posilní imunitu voči rôznym ochoreniam.

Vitamín C – udržiava pevnosť cievnych stien, podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu krvných buniek, prispieva k správnemu vývoju kostí, zubov a chrupaviek. Zvýšené dávky potrebujú ľudia pracujúci v infekčnom a stresovom prostredí, fajčiari, tehotné a dojčiace ženy.

TIP lekárnika: pokiaľ máte možnosť, užívajte radšej viackrát denne nižšiu dávku vitamínu C, ako raz denne vyššiu.


Vitamín D sa v tele vytvára pôsobením slnečného žiarenia na pokožku. Avšak v ročnom období, kedy je slnka menej, by sme ho mali dopĺňať. Podieľa sa na udržaní minerálne rovnováhy tela, zvyšuje funkciu imunitného systému a podporuje správnu funkciu centrálneho nervového systému. Dávka sa udáva v medzinárodných jednotkách (IU).

TIP lekárnika: deti od narodenia do 12 mesiacov by mali užívať  1000IU,  od 1 do 10 rokov 2000IU, od 11 rokov, tehotné a dojčiace ženy 4000IU denne.


Zinok – odohráva dôležitú úlohu vo funkcii imunitného systému, podporuje hojenie rán a celistvosť kože, podporuje správny rast a vývoj tela a funkciu štítnej žľazy a centrálnej nervovej sústavy.

TIP lekárnika: ak cítite, že na vás už niečo ,,lezie“, je vhodné k vitamínu C pridať aj zinok, ktorý bojuje proti škodlivým mikroorganizmom.


Dôležité: ak užívate iné lieky na predpis, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom o vhodnosti užívania výživových doplnkov.

„V súčasnosti máme okrem rôznych druhov vitamínových a minerálnych doplnkov k dispozícii aj respirátory pre dospelých a deti, ktoré sú obohatené o pestré farby a vzory. Taktiež platí, že poistenci zdravotnej poisťovne Union  majú v našej lekárni zľavu 10%,“ informuje vedúca lekárne Lucia Gondová.  

Späť