Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Bol som pozitívny na ochorenie COVID-19. Bol som očkovaný proti ochoreniu COVID-19. Kedy môžem opäť darovať krv?

10.2.2021

Mnohí z vás sa už určite stretli s ochorením covid-19 vo svojom blízkom či širšom okolí. Medzi vami a vašimi známymi sa určite nachádzajú aj darcovia krvi, ktorí si nie sú celkom istí, kedy môžu darovať krv v prípade, že boli v minulosti pozitívni na ochorenie covid-19, alebo sa zúčastnili vakcinácie proti tomuto ochoreniu. Kedy je to darcom v týchto prípadoch umožnené a kedy môžu prísť darovať krv do Nemocnice AGEL Levoča, objasňujú lekári transfuziologického oddelenia.

„Aj počas momentálnej epidemiologickej situácie prebieha darovanie krvi a je po nej neustály dopyt. V našej nemocnici prebiehajú odbery krvi každý utorok, stredu a štvrtok od 07:00 hod. Darcovia sa objednávajú telefonicky na čísle 053/39 13 370, a to na konkrétny čas, aby nedošlo k zhromažďovaniu väčšej skupiny osôb,“ informuje lekárka transfuziologického oddelenia MUDr. Lucia Potančoková.

Darovať krv je možné aj po prekonaní COVID-u 19, najskôr však až mesiac po ukončení liečby. Rovnako je možné darovať krv aj po kontakte s COVID pozitívnou osobou, v tomto prípade však najskôr po dvoch  týždňoch od kontaktu s danou osobou. „Po kontakte s pozitívnou osobou je dôležitý príchod darcu krvi s negatívnym  antigénovým alebo PCR testom, ktorý sa podľa aktualizovaného odporúčania  vykonáva na ôsmy deň od kontaktu s pozitívnou osobou,“ hovorí primár HTO oddelenia MUDr. Rastislav Osif. 

Po aplikácii mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna) a proteínových vakcín (Novavax, Sanofi) je možnosť darovania 14 dní po každej vakcinačnej dávke, pokiaľ sa u darcu nevyskytnú ďalšie ťažkosti. Po aplikácii vektorových vakcín (Astra Zeneca, Johnson&Johnson) je možnosť darovania krvi až 28 dní po každej vakcinačnej dávke.

V súčasnej pandemickej situácii je krv po darovaní umiestnená do dvojtýždňovej karantény. „Darcovia sa v prípade príznakov respiračného ochorenia u seba, okolia, alebo v prípadne dodatočnej vedomosti o kontakte s nakazenou osobou pred odberom, telefonicky nahlásia na našom oddelení. Napriek malej pravdepodobnosti prenosu ochorenia COVID-19 krvou, sa tieto transfúzne prípravky sťahujú z používania,“ vysvetľuje lekárka MUDr. Lucia Potančoková.

Späť