Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Vďaka bariatrickej operácii v Levoči schudol takmer 100kg a prišiel sa poďakovať darovaním krvi

26.10.2020

Ladislav Berecz z Komárna je príkladom človeka, ktorý sa skutočne popasoval so svojím životom. A hlavne so svojou váhou. Svoj život, dá sa povedať, na pokraji smrti, zmenil od základu a tak rázne, že sa nám to zdá neuveriteľné. Vypracoval sa totiž na neuveriteľných 250 kilogramov hmotnosti a zachránilo ho jediné. Bariatrická operácia v Nemocnici AGEL Levoča. Ako výraz obrovskej vďaky sa prišiel odvďačiť úžasným spôsobom – darovaním krvi.

Dnes je už jedno, ako sa mesiacmi a rokmi dopracoval k štvrtine tony hmotnosti, ale nebolo to dobré. Zlý zdravotný stav, obmedzenia na každom kroku bežného života, dohovárania príbuzných a možné posmešky tých, ktorí nechápali, ako môže človek toľko vážiť. A hlavne zúfalé stravovanie, veľa všetkého a najmä nezdravého. Taká bola realita pána Ladislava Berecza (56) do minulého roku, kedy v Nemocnici AGEL Levoča absolvoval pre neho život zachraňujúcu operáciu – SLEEVE resekciu žalúdka. ,,Vybral som si levočskú nemocnicu, lebo jedine tu boli na to vhodné podmienky. Na Kramároch ma odmietli preto, že ich operačný stôl mal nosnosť len do 180 kg,“ spomína L. Berecz na neuveriteľné komplikácie. ,,V Trnave ma odmietli kvôli poisťovni, v Banskej Bystrici zase mali na izbách postele len do 250 kg a nechceli riskovať,“ hovorí dnes šťastný bývalý pacient s diagnózou morbídna obezita. ,,V Levoči nemali žiadne problémy, privítali ma naozaj s otvorenou náručou, vyriešili všetky možné problémy a 1. októbra 2019 ma operovali.“

V súčasnosti sú najuznávanejšími typmi operácii sleeve resekcia žalúdka a gastrický bypass. Dané operácia sa robia laparoskopicky. Operácia, ktorú absolvoval L. Berecz  odstráni cca 80% objemu žalúdka v presne danom smere. ,,Obidve operácie sú zložité, ale výsledný efekt pre pacienta je vynikajúci,“ hovorí primár oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie Nemocnice AGEL Levoča MUDr. Lukáš Kokorák, PhD. ,,Bariatrická chirurgia, alebo dnes už správnejšie metabolická chirurgia, je určená pacientom s výraznou až morbídnou obezitou, respektíve s obezitou III. a II: stupňa. Sú to ľudia, ktorí majú index  BMI ≥ 40 kg/m2.“

Na druhý deň po operácii bol už L. Berecz doma, v Komárne hral na svojej obľúbenej džezovej trúbke. „Prvých 35 dní som nejedol vôbec nič, len som prijímal tekutiny a hneď som išiel dole o  17kg. Pri nasledujúcej kontrole po troch mesiacoch som bol na váhe 219 kg,“ hovorí L. Berecz zásadné úbytky morbídnej obezity. A dnes? S radosťou konštatuje, že má aktuálnych 165 kg, čo je takmer o 100 kíl menej. V jeho jedálničku už by sme nenašli slaninu či v minulosti obľúbené zabíjačkové špeciality v hojnom množstve. Tie vystriedala zelenina a ovocie.

Pred pár dňami sa L. Berecz vrátil do levočskej nemocnice znovu. Tentokrát, aby nezištne pomohol on  a nezľakol sa ani pandémie.  ,,S veľkou radosťou som prišiel darovať krv, toto bolo mojím cieľom, dohodol som sa aj s mojou obvodnou lekárkou,“ objasňuje šľachetné rozhodnutie dnes zdravý muž. A potvrdili to aj testy pred darovaním krvi. Jeho krv prispela k záchrane života malého dieťaťa. ,,Srdce mi buchoce od radosti, moju darovanú krv dostalo dieťa v tej istej nemocnici v Levoči. Krásny deň to mám,“ vyznal sa na záver L. Berecz. 

Späť