Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Svetový deň umývania rúk má v tomto období mimoriadny význam

15.10.2020

Pätnásty deň v októbri je označovaný ako Svetový deň umývania rúk. Niet pochýb o tom, že umývanie rúk a dodržiavanie základných princípov hygieny je dôležité bez ohľadu na spoločenské okolnosti. V súčasnej pandemickej situácii však naberá svetový deň umývania rúk omnoho väčší a dôležitejší rozmer. Základné princípy hygieny sú nám bežne vštepované od útleho detstva a stávajú sa pre nás prirodzenou súčasťou existencie. Dodržiavanie hygieny a dezinfekcie je veľmi dôležité najmä v zdravotníckom prostredí.

„Hygiena rúk je dôležitá predovšetkým pre to, aby sme sa zbavili viditeľného znečistenia rúk, anorganických a organických nečistôt, a taktiež slúži ako prevencia voči prenosom mikroorganizmov, ktoré môžu zapríčiniť rôznorodé ochorenia,“ hovorí PhDr. Beáta Ružbacká, MPH, námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Nemocnice AGEL Levoča. Vzhľadom na to, že pracovníci zdravotníckeho zariadenia prichádzajú do styku s množstvom pacientov a ochorení, je samozrejmé, že si hygiena ich rúk na pracovisku vyžaduje prísnejšie dodržiavanie. V súvislosti s tým sa v nemocniciach ešte pred vznikom pandemickej situácie dezinfekcia na báze alkoholu bežne používala.

Postup správneho umývania rúk nie je náročný a každý by ho mal dôverne poznať:

  1. V prvom rade je potrebné si ruky navlhčiť. Do dlane aplikujeme menšie množstvo čistiacej emulzie (mydlo, tekuté mydlo, rôzne čistiace peny).
  2. Čistiacu emulziu rozotrieme na celé ruky a napeníme.
  3. Pod tečúcou vodou si penu dôkladne opláchneme, aby nám na rukách neostali jej zvyšky.
  4. Ruky nie je vhodné umývať viac ako minútu.
  5. Ruky si po umytí dôkladne osušíme.

Umývanie rúk je nevyhnutné najmä pred jedlom, po toalete, po kontakte so zvieratami, počas choroby, pred kontaktom s bábätkom, po navštívení verejných priestranstiev (MHD, obchody...), po príchode z vonkajšieho prostredia a zdravotníckych zariadení, a taktiež po manipulácii s odpadom.

Všetky podmienky správnych hygienických postupov pre zdravotnícke zariadenia sú uvedené vo vyhláške M ZSR. Je niekoľko zásad, ktoré sú dôležité pri zaobchádzaní so zdravotníckymi pomôckami, biologickým materiálom, bielizňou a samozrejme, pri starostlivosti o pacienta. „Pokožka rúk zamestnanca zariadenia musí byť bez poranení a infekcií, nechty musia byť krátke, upravené, čisté, nenalakované, nesmú byť gélové alebo umelé; na rukách nesmú byť prstene a náramky,“ uvádza Vyhláška 192/2015 Z.z. 

Späť