Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Desiatky kíl pomáhajú levočskí lekári odstrániť nadmerne obéznym pacientom Bariatrická operácia dáva šancu na nový život

6.10.2020

Levočská nemocnica ide ruka v ruke s modernými trendmi. Jedným z nich je riešenie fenoménu dnešnej doby – nadmernej morbidity. Touto oblasťou sa zaoberá špeciálna oblasť chirurgie – bariatria. Tá dnes dokáže doslova zázraky. V priebehu zhruba dvoch hodín sa vďaka operačnému zákroku dokáže človek zmeniť tak, že doslova stráca kilá pred očami. V Nemocnici AGEL Levoča liečia pacientov s morbídnou obezitou z celého Slovenska, doba hospitalizácie je priemerne len tri dni. V čom teda spočíva princíp tohto zázraku

,,Bariatrická chirurgia, alebo dnes už správnejšie metabolická chirurgia, je určená pacientom s výraznou až morbídnou obezitou, respektíve s obezitou III. a II: stupňa. Sú to ľudia, ktorý majú index  BMI ≥ 40 kg/m2,“ hovorí primár Oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie Nemocnice AGEL Levoča MUDr. Lukáš Kokorák, PhD. Pacientom, ktorí do nemocnice prichádzajú s prosbou zbaviť ich nadbytočných kilogramov rozdeľujú do dvoch skupín. Tú prvú tvoria muži aj ženy, ktorých BMI index je viac ako 40, teda trpia obezitou III. stupňa. Ide o najvyššiu, tzv. morbídnu obezitu. Druhou kategóriou sú pacienti, ktorých BMI je 35-40, ale zároveň majú  ochorenia vyplývajúce priamo z obezity -  vysoký krvný tlak, cukrovku, metabolický syndróm, syndróm spánkového apnoe a pod. ,,Málokedy však máme pacientov, ktorí by boli obézni ale neliečili by sa na žiadne iné ochorenia,“ objasňuje odborník. 

A čo vlastne operačný výkon v bariatrickej chirurgii znamená? Počas vývoja bariatrie bolo predstavených viacero operačných metód. V súčasnosti  sú najuznávanejšími typmi operácii sleeve resekcia žalúdka a gastrický bypass. Dané operácia sa robia laparoskopicky a ich rozdiel spočíva v tom, že kým pri sleeve resekcii žalúdka sa odstraňuje cca 80% objemu žalúdka v presne danom smere, pri bypasse sa vytvorí najprv malý rezervoár žalúdka o objeme cca 50ml, na ktorý sa našije tenké črevo (ostatná časť žalúdka ostáva slepo uzavretá a neodstraňuje sa). Obidva operácie sú zložité (bypass vzhľadom na spojenie žalúdka s črevom možno trochu náročnejšia), ale  výsledný efekt pre pacienta je vynikajúci u oboch typov operácií.  Je skôr na danom bariatrickom chirurgovi, ktorú operáciu si viac osvojí,“ vysvetľuje primár Kokorák.

V levočskej nemocnici sa bariatrickým operáciám venujú od roku 2018. Od začiatku takto pomohli 50. pacientom, za deväť mesiacov tohto roku realizovali už 30 zákrokov a majú ambiciózny cieľ ročne zrealizovať do budúcna až 100 operácii.  Najčastejšími sú pacienti okolo 42 rokov s priemernou hmotnosťou 155 kg, prevažujú ženy nad mužmi.

Keďže ide o závažný zásah do organizmu, každá takáto operácia má svoje riziká. ,,V prípade bariatrickej operácie je dôležité, aby si pacient dôkladne zvážil, aký dlhý a kvalitný život ho pri morbídnej obezite a ochoreniach z nej vyplývajúcich čaká a či to chce zmeniť. Inak sa ale pristupuje u obéznych pacientov, ktorí majú onkologické ochorenia, závažne psychiatrické ochorenia (tie sú kontraindikáciou na operáciu) a v poslednej dobe sa diskutuje aj o vekovom strope,“ vysvetľuje MUDr. Kokorák základné predpoklady, či je pacient na takýto druh operácie vhodný.  ,,Ak sa pacient rozhodne podstúpiť operačný výkon, výsledky sa dostávajú už po prvom týždni od operácie – upravuje sa tlak krvi, hodnota cukru v krvi, redukujú sa lieky na dané ochorenia, pacienti  výrazne schudnú a podstatou je, že nenastáva obávaný „jojo efekt“. Náš najťažší pacient mal pred operáciou  236 kg, dnes žije štandardným režimom  a po roku od operácie váži 152kg. Osobitosťou tejto operácie je aj operačný stôl, ktorý je prispôsobený, aby uniesol tak ťažkých pacientov.

Po absolvovaní operačného výkonu je pacient v presne daných časových intervaloch sledovaný, ide o tzv. follow-up. ,,Pacienta si pozývame na kontrolu mesiac, tri mesiace, šesť mesiacov, rok a dva roky po operácií a pri každej kontrole sledujeme nielen redukciu hmotnosti ale aj ovplyvnenie ochorení, ktorými pacient trpel pred operáciou,“ objasňuje primár, že operáciou kontakt s pacientom nekončí.

Späť