Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Lekár Carlo Schiavano (29) – z Talianska priamo do levočskej nemocnice

15.7.2020

Mladý, sympatický lekár z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči si splnil sen – stal sa lekárom. Prácu na Slovensku, v Levoči, považuje za obohacujúcu, pretože u nás už tri roky zachraňuje ľudské životy.

Pochádza z južného Talianska – mesta Casarano v blízkosti Lecce. Už na strednej škole ho zlákala medicína a jej poslanie, prispeli k tomu aj medicínske korene v rodine. Otec bol urológ, mama a sestra pracujú ako farmaceutky, teta je biologička. Medicínu však Carlo študoval na Slovensku. ,,Skúšal som nastúpiť aj na školu u nás v Taliansku, ale skúšky na medicínu tam fungujú inak. V Taliansku sú potrebné skúšky z chémie, biológie, ale aj z matematiky, fyziky a gramatiky. Na Slovensku boli potrebné len skúšky z chémie a biológie. Študovať na Slovensku mi odporučil kamarát, k tomu sa pridala možnosť  vzdelávať sa po anglicky, tak som si povedal, prečo nie. Na Slovensko sme z Talianska prišli traja kamaráti a všetci traja aj medicínu v Košiciach vyštudovali,“ hovorí. ,,Mám dobrý pocit a teší ma, keď môžem pomáhať druhým, na anestéziológii je to mnohokrát na hranici života a smrti. Vďaka tomu, že som lekár, môžeme týmto ľuďom pomôcť, vrátiť ich späť do života. To je pre mňa najdôležitejšie. Veľmi ma v mojom rozhodovaní motivoval aj môj učiteľ z vysokej školy, ktorý ma učil práve tento odbor,“ vysvetľuje sympatický Carlo.

Levoča a levočská nemocnica mu prirástla k srdcu: ,,Keď som prišiel do levočskej nemocnice, bol som veľmi milo prekvapený. Stretol som tu veľa milých a dobrých ľudí, s ktorými si rozumieme a navzájom si pomáhame. Čo sa týka práce, teória je úplne niečo iné, ako reálna prax. Aj keď sa musím ešte veľa učiť, práca ma napĺňa.“ Za mnohé poznatky vďačí pánovi primárovi oddelenia MUDr. Martinovi Hlubekovi a taktiež MUDr. Antónii Galdunovej, vďaka ktorým podľa jeho slov neustále napreduje a pochvaľuje si pracovný kolektív celého oddelenia.

A čo Carlo jeho vzťah k Slovensku? Aj napriek prvotnej jazykovej bariére sa u nás Carlo adaptoval veľmi rýchlo a komunikácia v slovenskom jazyku mu nerobí problém. „Slovensko mi vyhovuje, som tu zatiaľ spokojný a myslím, že tu aj ostanem. Ak by som chcel zmeniť krajinu, tak len kvôli rodine a vrátil by som sa späť do Talianska. Bývať ďaleko od rodiny nie je jednoduché, ale našťastie v dnešnej modernej dobe mobilov a internetu sa môžem s mojou rodinou kedykoľvek spojiť a byť s nimi hoci na diaľku, ale neustále v kontakte.“ Carlo miluje zvieratá, ak by nebol anestéziológ, asi by ho zlákala veterina. Keď práve nepracuje, alebo neštuduje, hrá volejbal s kamarátmi, alebo chodí na túry do Tatier.

„Pán doktor Schiavano je veľmi svedomitý človek, čo sa odráža aj v praxi, či už v spolupráci s kolegami, alebo pacientmi. Od začiatku bol ku všetkým priateľský a ústretový. K pacientom pristupuje veľmi zodpovedne a obozretne. Oceňujem na ňom predovšetkým to, že sa hneď po štúdiu veľmi rýchlo adaptoval aj v praxi. Práca na našom oddelení taktiež vyžaduje zručnosť a technickú zdatnosť, ktoré mu určite nechýbajú. Myslím si, že si na svoju odbornú profiláciu v oblasti medicíny vybral správny smer,“ hodnotí svojho kolegu primár oddelenia OAIM MUDr. Martin Hlubek.
Späť