Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 53 3332 111 - Spojovateľ
+421 53 3332 211 - Callcentrum RDG

O nemocnici

Koronavírus COVID-19 stále ovplyvňuje aj darovanie krvi Príďte darovať najvzácnejšiu tekutinu do nemocnice v Levoči

30.4.2020

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča a.s., člen skupiny AGEL, vyzýva darcov krvi aj v týchto dňoch, aby prišli na tamojšie Hematologicko-transfúzne oddelenie a darovali krv. Každý darca krvi je v nemocnici vítaný, pretože neodkladné a život zachraňujúce operácie sa realizujú každý deň. Aj pre darovanie krvi však platia prísnejšie opatrenia a musia ich dodržiavať všetky transfuziologické oddelenia.

Hematologicko-transfúzne oddelenie (ďalej HTO) levočskej nemocnice pokračuje v odberoch krvi i počas epidémie ochorenia COVID-19. Zrušili sa však všetky výjazdové odbery krvi mimo nemocnice. ,,Radi privítame darcov krvi na našom HTO v bežné odberové dni, t.j. utorky a štvrtky, prípadne i počas mimoriadnych odberov, ktoré sa však budú plánovať aktuálne, podľa potreby,“ vysvetľuje opatrenia primár Hematologicko-transfúzneho oddelenia MUDr. Rastislav Osif.

Vzhľadom k hygienicko-epidemiologickej situácii v dôsledku šírenia nákazy COVID-19 však platia určité obmedzenia v objednávaní darcov aj pri vykonávaní odberov krvi. Na odber je potrebné sa niekoľko dní vopred objednať, najlepšie telefonicky na telefónnom čísle  053 3913 370, kde sa upresní deň a presná hodina, na ktorú  darca, resp. malé skupiny darcov (max. 3 darcovia naraz) prídu na HTO. Opatrením sa sleduje,  aby sa na oddelení nekumulovalo väčšie množstvo ľudí.

Darovať krv však môžu len tí darcovia, ktorí podľa aktualizovaného Usmernenia hlavného odborníka MZ SR pre transfuziológiu v súvislosti s výskytom COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 spĺňajú nasledovné kritéria:

  1. Darca, ktorý navštívil mimoeurópsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest, alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv 28 dní po opustení krajiny
  2. Darca, ktorý navštívil inú európsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest, alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv 14 dní po opustení krajiny
  3. Darca, ktorý bol v styku s človekom chorým na COVID-19, alebo s človekom v karanténe a nemal infekciu dýchacích ciest, môže znovu darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto človekom
  4. Darca, ktorý prekonal infekciu spôsobenú koronavírusom COVID-19,  môže znovu darovať krv 14 dní po vyliečení a dvoch negatívnych výsledkoch testovania na koronavírus
  5. Darca, ktorý prekonal akúkoľvek infekciu dýchacích ciest a testom bolo vylúčené ochorenie COVID-19,  môže znovu darovať krv 14 dní po kompletnom vyliečení (14 dní bez príznakov a bez liečby)
  6. Darca, ktorý prekonal akúkoľvek infekciu dýchacích ciest a nebol testovaný na koronavírus, a zároveň nemá pozitívnu cestovateľskú anamnézu, ani anamnézu kontaktu s ochorením COVID-19, alebo osobou v karanténe, môže znovu darovať krv 14 dní po kompletnom vyliečení (14 dní bez príznakov a bez liečby)
  7. Darca, ktorý prekonal akúkoľvek infekciu dýchacích ciest podozrivú z COVID-19 (má pozitívnu cestovateľskú anamnézu, alebo anamnézu kontaktu s ochorením COVID-19, alebo osobou v karanténe) a nebol testovaný na koronavírus, môže znovu darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení (28 dní bez príznakov a bez liečby)
  8. Darca, ktorý pracuje v zahraničí, alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania

Všetci darcovia musia prejsť cez kontrolu pri vstupe do areálu nemocnice, tzv. triážou, ktorá pozostáva z odmerania telesnej teploty, vyplnenia dotazníka a jeho zhodnotenia. ,,Až potom môžu prísť s príslušným potvrdením na naše oddelenie. Je preto potrebné rátať s niekoľko minútovým zdržaním,“ vysvetľuje MUDr. Osif. Naďalej platí aj povinnosť, že všetci darcovia musia pri vstupe na HTO mať tvár chránenú rúškom, vhodné sú aj rukavice a vlastné pero a vyžaduje sa dezinfekcia rúk (na oddelení sú k dispozícii dezinfekčné roztoky). Po odbere krvi sa občerstvenie darcom podáva priamo na HTO a tiež nepriamo- formou stravného poukazu.

,,Vopred všetkým darcom ďakujeme za ochotu prísť darovať i v týchto sťažených podmienkach, lebo práve vďaka Vám budeme môcť zabezpečiť sebestačnosť s transfúznymi liekmi v našej nemocnici i v  nemocniciach, ktoré zásobujeme krvnými výrobkami,“ dodáva primár oddelenia. Levočská nemocnica ročne prijme krv od  približne 1800 darcov.

Späť